"Astăzi mi-am cerut iertare, în gând, lui Dacian Cioloş care ne-a spus de câteva ori, şi mi s-a părut că ne spune prea des acest lucru, că dacă ne lăsăm pe mâna funcţionarilor, atunci nu vom face nimic. Ne-a spus: Eu ştiu asta pentru că vin din administraţie. (…) Acum mi-am dat seama că există un spirit centralist la toţi funcţionarii din administraţia centrală. Dacă ne uităm într-o strategie (…) vedem acolo peste tot unde vorbim despre descentralizare, vedem numai despre ministere, despre Cabinetul premierului sau de Cancelaria premierului, nu vezi nicio căsuţă legată de reforma funcţiei publice, nu vezi UNCJR, nu vezi asociaţiile primarilor, nu vezi gândirea celor care sunt puşi să aplice, a celor din teritoriu. Avem o gândire centralistă şi pe cei care gândesc centralist nu ai cum să-i faci să gândească descentralizarea", a afirmat Dâncu, la Realitatea Tv. 

El a adăugat că există şi o gândire birocratică la centru. 

"Dacian Cioloş avea dreptate. El mi-a spus de mai multe ori: Vedeţi că o să vă dicteze ceilalţi ritmul. Am lăsat la toate planificările termenele care sunt puse în strategii şi am văzut că toate erau termene foarte lungi, că pentru un funcţionar care lucrează acolo, pentru el armata este lungă. Deci nu are nicio problemă, trece timpul, el îşi ia leafa, deci nu vrea schimbare'', a arătat Dîncu. 

Întrebat ce îl enervează foarte mult, Dîncu a răspuns că oamenii nu sunt obişnuiţi să lucreze unii cu ceilalţi şi că instituţiile sunt blocate de o supraierarhie 

"Mă enervează foarte mult lipsa gândirii, că foarte mulţi funcţionari publici gândesc în formule stereotipice, ai senzaţia că niciodată nu s-au gândit la ceea ce se întâmplă cu adevărat în viaţă. Mă enervează că funcţionarii nu pun întrebări suplimentare. În momentul în care îi dai un ordin, ei spun: da şefu şi vin cu treaba făcută prost. Nu au fost obişnuiţi să lucreze partenerial cu şefii lor. Este o ierarhie şi un reflex de supunere care este iraţional. Sunt instituţii blocate de o supraierarhie, de imposibilitatea de a trece peste nivelul imediat superior. Mă enervează faptul că oamenii nu sunt obişnuiţi să lucreze unii cu alţii", a mai spus Dîncu. 

Sursa: Agerpres