Tot mai multe organizații avertizează acum că milioane de oameni vor fi obligați să muncească mai mult, majoritatea fiind condamnați la „mizerie și sărăcie”, potrivit GBNews.

În 2050, va fi necesară ieșirea la pensie la 70 de ani

Raportul ISF subliniază că „în 2050, va fi necesară ieșirea la pensie la 70 de ani pentru a menține ponderea adulților cu vârsta de pensionare la rata actuală de 24 la sută”. Fostul ministru al Muncii Alistair Darling, care a consiliat IFS, a susținut că ”prea mulți economisesc prea puțin pentru pensionare”.

De altfel, așa după cum a scris presa de la Londra, vârsta de pensionare în Regatul Unit ar putea crește la 68 de ani, mai devreme decât se așteptau mulți. Guvernul de la Londra trebuie să revizuiască în mod regulat vârsta de pensionare și urmează să publice rezultatele ultimei revizuiri până la data de 7 mai.

Acum 66 de ani, mâine 67, poimâine 68

Vârsta de pensionare în Marea Britanie este în prezent de 66 de ani, iar două creșteri suplimentare sunt prevăzute deja în legislație: o creștere treptată, la 67 de ani, pentru cei născuți în aprilie sau după aprilie 1960; și o creștere treptată, la 68 de ani –  între anii 2044 și 2046 pentru cei născuți în sau după aprilie 1977.

Departamentul pentru Muncă și Pensii a explicat de ce analizează o potențială creștere a vârstei de pensionare:

„Pe măsură ce numărul persoanelor care depășesc vârsta de pensionare crește din cauza unei populații în creștere și a oamenilor care trăiesc, în medie, mai mult, guvernul trebuie să se asigure că deciziile privind modul de gestionare a costurilor sunt solide, echitabile și transparente pentru contribuabili, acum și în viitor.

„De asemenea, guvernul trebuie să se asigure că, pe măsură ce populația îmbătrânește, pensia continuă să ofere baza pentru planificarea pensionării și securității financiare”, precizează Departamentul pentru Muncă și Pensii, potrivit LancsLive.

Îngrijorări legate de scăderea speranței de viață

Cu toate acestea, miniștrii Cabinetului de la Londra au abandonat recent planurile de creștere a vârstei pensionării, pe fondul îngrijorărilor legate de scăderea speranței de viață.

IFS a constatat că doar 24% din populația adultă avea 65 de ani sau peste în 2020, dar procentul va crește la 31% în 2050 și la 34% în 2070.

Populația tot mai îmbătrânită a Marii Britanii ar pune o presiune enormă asupra finanțelor publice, de la acoperirea pensiilor până la furnizarea de îngrijiri în cadrul Serviciului Național de Sănătate.

Se preconizează că cheltuielile cu pensiile de stat și ajutoarele pentru pensionari vor crește, de la 5,6%, la 9,6% în următorii 50 de ani.

O decizie draconică!

Steve Webb, care a ocupat funcția de ministru al pensiilor în guvernul David Cameron, a etichetat creșterea vârstei de pensionare drept o decizi „draconică”. Fostul deputat liberal-democrat a declarat pentru The Telegraph: „Aceste reguli rigide nu funcționează pentru ființe umane reale”.

Președintele francez Emmanuel Macron s-a confruntat, în ultimele săptămâni, cu ample proteste de stradă, după ce a dezvăluit că Franța va crește vârsta de pensionare până la 64 de ani, cu doi ani mai mult decât este în prezent.

Sute de mii de francezi au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de propunerea legislativă, iar recentele sondaje de opinie sugerează că lidera partidului ”Adunarea Națională”, Marine Le Pen, ar putea acum să-l învingă pe actualul președinte, care este deja la al doilea mandat.