Subiectul pensiilor speciale revine în atenția publică după ce Florin Manole, ministrul Muncii, a anunțat în cadrul unei emisiuni televizate că vârsta de pensionare a magistraților urmează să fie modificată. Potrivit declarațiilor acestuia, Guvernul își propune să implementeze schimbările într-o manieră treptată, cu respectarea principiilor de echitate și constituționalitate.

Noua lege este așteptată să fie supusă votului în Parlament în prima parte a sesiunii legislative din toamnă. Modificările vizează atât alinierea la jaloanele asumate prin PNRR, cât și evitarea disfuncționalităților în sistemul juridic.

Florin Manole: Va crește cu siguranță. Cel mai probabil etapizat

Florin Manole a precizat că vârsta de pensionare a magistraților va fi majorată, însă nu s-a stabilit dacă aceasta va ajunge la 60 sau 65 de ani.

Schimbarea nu se va face brusc, ci va fi aplicată progresiv. Potrivit ministrului, noul proiect de lege este deja într-o formă avansată și se află în circuitul parlamentar, urmând să fie discutat și votat după reluarea activității legislative din toamnă.

Autoritățile au în vedere o abordare care să respecte principiile constituționale și să aducă echitate în sistemul de pensii. Manole a accentuat că o astfel de modificare este necesară pentru ca România să-și îndeplinească obligațiile asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Va crește cu siguranță, nu știu dacă până la 65 sau până la 60. Cel mai probabil etapizat, mai repede decât în varianta anterioară, pe care Curtea Constituțională a respins-o, dar n-a respins-o în punctul ăsta, prin vot în Parlament în prima parte a sesiunii parlamentare.

Sesiunea parlamentară începe la 1 septembrie, dacă nu mă înșel, deci atunci ar trebui”, a spus ministrul.

Proiectul legislativ ar putea fi adoptat în toamna acestui an

Votul asupra proiectului care vizează vârsta de pensionare a magistraților este programat pentru începutul sesiunii parlamentare, în luna septembrie.

Florin Manole
Florin Manole / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Ministrul Florin Manole a menționat că documentul se află în prezent în Senat, iar modificările anterioare efectuate de Camera Deputaților impun o atenție sporită pentru respectarea principiului bicameralismului.

Manole a subliniat că Guvernul își asumă responsabilitatea de a construi un consens între instituții până la debutul sesiunii parlamentare.

Astfel, proiectul ar urma să fie amendat acolo unde este necesar pentru a garanta validitatea sa constituțională. Obiectivul este acela de a livra un act normativ coerent, echitabil și funcțional.

Precizări privind forma actuală a proiectului legislativ

Ministrul Muncii a explicat că proiectul privind pensiile magistraților nu este o inițiativă complet nouă. Acesta a trecut deja prin Camera Deputaților și se află în prezent la Senat.

Potrivit lui Florin Manole, există câteva aspecte tehnice care trebuie clarificate pentru a evita posibile probleme de constituționalitate.

„Mai ales că proiectul nu ar fi o noutate. Avem un proiect care a trecut prin Camera Deputaților, care a ajuns în Senat. Sunt niște modificări făcute într-o Cameră și alta, trebuie să avem grijă la bicameralism.

Sunt niște tehnicalități foarte importante, care să nu devină o problemă și o problemă de constituționalitate, dar vreau să zic că se poate scoate din ultima Cameră sesizată, adică din Senat, proiectul relativ repede și e datoria noastră, a Guvernului, o datorie de care ne vom achita, ca până la începutul sesiunii parlamentare să avem un consens în legătură cu cum trebuie să arate și cum trebuie, eventual, amendat proiectul din Senat, astfel încât să fie și constituțional, și să aducă echitate în sistemul de pensii, în general, și să fie acceptabil ca jalon în PNRR, dar nici să nu trateze cu dispreț magistrații, pentru că, încă o dată, sunt foarte mulți magistrați în această țară care realmente lucrează și care fac serviciul public care trebuie respectat”, a spus Florin Manole.

El a precizat că în perioada următoare vor avea loc discuții suplimentare între actorii politici pentru a stabili forma finală a legii. Manole a subliniat că proiectul trebuie să asigure un echilibru între respectarea drepturilor magistraților și nevoia de a implementa reforme sustenabile în domeniul pensiilor speciale.

Respect pentru profesia de magistrat, dar și echitate în sistem

Florin Manole a atras atenția că reforma nu trebuie să fie interpretată ca o lipsă de apreciere față de munca magistraților. El a recunoscut că în România există numeroși magistrați dedicați, care își exercită profesia cu seriozitate și contribuie activ la buna funcționare a justiției.

Totodată, ministrul a reiterat că statul are obligația de a trata toate categoriile de angajați cu respect și în mod echitabil. Reforma pensiilor trebuie să reflecte acest principiu, fără a afecta negativ statutul profesiilor esențiale pentru funcționarea instituțiilor statului.