Ministrul liberal a comentat reacţiile negative apărute în spaţiul public în urma informaţiilor privind o posibilă creştere a vârstei de pensionare la 70 de ani. Ea s-a arătat dezamăgită de faptul că “există o tendinţă în societatea românească de a munci cât mai puţin”.

“Şi eu am semnale în sensul că simt că în societatea românească oamenii vor sa se pensioneze cât mai devreme. Mulţi din cei care sunt aproape de vârsta pensionării îşi pun problema să se pensioneze cât mai devreme.

Există o tendinţă în societatea românească de a munci cât mai puţin. Cred că trebuie o justă măsură pentru a da într-adevăr posibilitatea celor care doresc, dar în acelaşi timp de a ţine cont de o tendinţă pe care o văd şi eu în societate, de aceea nu mă grăbesc să iau decizii în lipsa unei discuţii”, a declarat, joi, ministrul Violeta Alexandru, în cadrul unei conferinţe de presă.

În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei.

Reacţia imediată a lui Marius Budăi: Violeta Alexandru i-a făcut pe români puturoşi

“Trecem de la austeritate la jigniri şi e din ce în ce mai grav. Haideţi să fim oneşti şi să spunem că i-a făcut pe toţi românii puturoşi astăzi. Sunt convins că este o jignire, pentru că a spune acest lucru nu înseamnă altceva decât a-i face în mod direct pe români puturoşi. Ori aceşti oameni care muncesc pe un salariu minim pe care tot doamna ministru nu a vrut să îl majoreze la PNL sunt jigniţi.

Dânsa a ajuns la concluzia asta prin necunoaşterea situaţiei reale, prin necunoaşterea problemelor cu care se confruntă românii. Media standard a vârstei de pensionare în UE este de 64-65 de ani. Dumnealor vor să o ridice la 70. Eu îi recomand „Guvernului meu doi” sau „Guvernului nu am bani” să gândească ridicarea nivelului de trai şi abia ulterior să discutăm despre aceste aspecte. Ne-am confruntat şi noi cu cererea Comisiei Europene de a aborda creşterea vârstei de pensionare şi ne-am asumat în scris că nu o vom face până nu creştem nivelul de trai”, a declarat Marius Budăi într-o intervenţie la Antena 3.