Cerbul ar putea fi un vector deosebit de problematic pentru COVID. Animalele se plimbă peste tot și par a fi în general asimptomatice. Oamenii au tendința să interacționeze cu creaturile aparent docile (mai mult decât cu un șobolan). De asemenea, căprioarele sălbatice sunt vânate și consumate în SUA. Unele state au avertizat deja vânătorii să ia măsuri de precauție suplimentare atunci când manipulează carcasele de cerb, sfătuind vânătorii să poarte mănuși de cauciuc și chiar măști de față.

„Vă puteți imagina că acesta ar putea fi un ciclu fără sfârșit, în care căprioarele vor transmite constant virusul între ele și vor prelua noile variante”, a declarat Suresh Kuchipudi, microbiolog veterinar la Penn State, care a condus echipa de cercetare.

Dovezi care sugerează că cerbii au transmis virusul între ei

La începutul pandemiei, oamenii de știință au analizat secvențele genetice pentru receptorii ACE2 la sute de specii de animale pentru a vedea care ar putea fi expuse riscului. Căprioarele s-au clasat pe primul loc, iar experimentele de laborator au confirmat ulterior că animalele ar putea fi infectate cu virusul și ar putea să-l transmită altor căprioare.
Deși cercetătorii au găsit dovezi care sugerează că cerbii au transmis virusul între ei, nu au găsit încă dovezi că virusul a trecut înapoi la oameni. Și cred că este posibil ca cerbul să fi contractat Omicron de la oameni.

În noiembrie anul trecut, oamenii de știință din Iowa au raportat că 80% dintre probele prelevate de la cerbul cu coadă albă din acest stat au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Între timp, veterinarii au descoperit numeroase cazuri de COVID-19 la animalele de companie, adunând suficiente dovezi pentru a concluziona că pisicile sunt mai susceptibile de infectare decât câinii.

Mutațiile COVID-19 par să fi reinfectat oamenii, după ce au apărut la animale

De asemenea, au existat unele cazuri în care mutațiile virusului COVID-19 par să fi reinfectat oamenii, după ce au apărut la animale. În 2020, oamenii de știință au raportat că o tulpină mutantă de COVID-19 a trecut de la nurci la oameni, ceea ce a determinat sacrificarea în masă a animalelor. În Danemarca, autoritățile au sacrificat peste 17 milioane de nurci de crescătorie, pentru a preveni răspândirea virală.

Virusul, depistat la hamsteri vânduți ca animale de companie

Luna trecută, autoritățile din Hong Kong au strâns și au ucis apoi peste 2000 de hamsteri după ce au descoperit COVID la una dintre rozătoare, vândută ca animal de companie, susținând că infecția de la hamster la om este responsabilă pentru o creștere a cazurilor locale de COVID.

În pofida acestor evidențe, oamenii de știință din SUA nu au sugerat sacrificarea cerbilor pentru a anihila virusul. Cercetătorii sunt îngrijorați de faptul că populația de căprioare, de 38 de milioane, din Statele Unite, ar putea servi ca vector pentru viitoare focare.