Cu doar câteva zile înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de vară, autorităţile din Tokyo au raportat un nou record de cazuri de COVID-19.

Peste 5.000 de infectări în Tokyo în ultimele 24 de ore, la mai puţin de o săptămână după ce se depăşise pragul de 4.000

Joi, 5 august, infectările au depăşit pentru prima oară pragul de 5.000 în 24 de ore, într-o perioadă în care Guvernul nipon urmează să extindă restricţiile antiepidemice în opt departamente suplimentare, notează agenţia AFP.

Acum mai puţin de o săptămână, Tokyo depăşise pragul de 4.000 de cazuri confirmate în 24 de ore, iar joi, Capitala niponă a confirmat 5.042 de noi cazuri de COVID-19.

Numărul noilor infectări a stabilit un nou record şi la scară naţională în Japonia, depăşind pentru prima dată, miercuri, pragul de 14.000, în contextul răspândirii variantei Delta.

“Un ritm pe care nu l-am cunoscut niciodată până acum”

Premierul Yoshihide Suga: “Infectările se răspândesc într-un ritm pe care nu l-am cunoscut niciodată până acum. (…) Odată cu creşterea rapidă a cazurilor, numărul pacienţilor cu forme severe, care fusese ţinut sub control până acum, este pe cale să crească.”

Japonia a fost relativ scutită de pandemia de COVID-19 până de curând, confirmând circa 15.000 de decese de la apariţia noului coronavirus pe teritoriul său (la o populaţie naţională de 126 de milioane de locuitori) şi fără să decreteze lockdown-uri drastice.

Însă vaccinarea anti-COVID-19 a început lent în această ţară, iar la ora actuală mai puţin de o treime dintre japonezi sunt vaccinaţi cu schemă completă.

Stare de urgenţă în mai multe departamente din Japonia

Şase departamente, inclusiv Tokyo şi Osaka, se află în prezent în stare de urgenţă până pe 31 august, în cadrul unui dispozitiv ce permite Guvernului central să ceară barurilor şi restaurantelor să se închidă mai devreme şi să nu servească alcool, însă aceste dispoziţii nu sunt întotdeauna respectate.

O “cvasi-stare de urgenţă” se aplică în alte departamente ale arhipelagului japonez, iar Guvernul de la Tokyo a decis joi să includă opt departamente suplimentare în acest dispozitiv.

Experţii sanitari îşi pun însă întrebări despre eficacitatea acestor măsuri, care sunt în continuare mai uşoare decât cele prevăzute în starea de urgenţă.

“Ar trebui să introducem cu adevărat un nou gen de măsuri pentru a face faţă acestei situaţii”, a declarat Koji Wada, profesor la Universitatea internaţională de sănătate şi bunăstare din Otawara.

Organizatorii Jocurilor Olimpice au reuşit să ţină infectările la o valoare scăzută

Creşterea numărului de cazuri pozitive s-a produs în plină desfăşurare a Jocurilor Olimpice de vară. Din fericire, organizatorii evenimentului, care are loc fără spectatori şi cu numeroase restricţii impuse tuturor participanţilor, au reuşit să limiteze numărul infectărilor în perimetrele sportive.

Până joi, organizatorii au raportat numai 353 de cazuri de COVID-19 în rândul celor câteva zeci de mii de persoane implicate în Jocurile Olimpice (sportivi şi antrenori, voluntari, oficiali şi jurnalişti) începând cu data de 1 iulie.

În pofida temerilor exprimate de opinia publică japoneză, Jocurile Olimpice de la Tokyo nu au contribuit la agravarea situaţiei sanitare în Japonia, afirmă organizatorii evenimentului.

Sursa foto: Dreamstime