În mijlocul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Japonia se confruntă cu cel mai mare val epidemic, scrie 20 Minutes. 

Vineri, guvernul japonez se pregătea să extindă starea de urgență sanitară la Tokyo și să o reinstaureze în patru departamente, pe măsură ce cazurile de Covid-19 se înmulțesc, inclusiv printre participanții la Jocurile Olimpice, cazuri care au început să apară acum o săptămână. Capitala japoneză a raportat un număr record de noi infecții joi (3.865), în timp ce presa locală a raportat că numărul de cazuri zilnice în Japonia a depășit 10.000 pentru prima dată.

Vineri, organizatorii Jocurilor au raportat 27 de cazuri noi legate de eveniment – cea mai mare cifră zilnică până în prezent -, deși nu au stabilit nicio legătură cu creșterea bruscă a cifrelor din Japonia. Prim-ministrul japonez Yoshihide Suga a declarat joi seară că guvernul său acționează „cu un sentiment de urgență” și că va anunța deciziile luate vineri.

În timpul dimineţii, ministrul Sănătății, Norihisa Tamura, a declarat că autoritățile doresc să transmită un „mesaj puternic” prin extinderea stării de urgență medicală, deoarece varianta Delta reprezintă acum „mai mult de 50% din cazuri” în Tokyo. Starea de urgență actuală din Tokyo, care reduce programul de funcţionare a restaurantelor și barurilor și le interzice teoretic să vândă alcool, va fi probabil prelungită până la 31 august și extinsă în încă patru departamente, trei învecinate cu capitala (Chiba, Saitama, Kanagawa ) și Osaka (vest), potrivit presei.

Stare de urgență în Tokyo 

Starea de urgență din Tokyo și Okinawa (sud) urma să expire pe 22 august, iar prelungirea acesteia până pe 31 august ar putea pune în pericol prezența spectatorilor la Jocurile Paralimpice care vor începe pe 24 august. Jocurile Olimpice de la Tokyo, care au început pe 23 iulie, au loc aproape cu ușile închise și în conformitate cu reguli de sănătate foarte stricte, inclusiv teste regulate pentru toți participanții.

Haruo Ozaki, președintele Asociației Medicale din Tokyo, a estimat că Jocurile Olimpice au avut un „impact indirect” asupra curbei infecțiilor din Tokyo, deoarece această „sărbătoare” sportivă ar încuraja oamenii să lase garda jos, potrivit acestuia. Japonia a fost până acum mai puțin afectată de pandemie decât multe alte țări, cu puțin peste 15.000 de decese cauzate de coronavirus înregistrate în arhipelag de la apariția sa. Dar vaccinarea a început mai lent decât în ​​alte țări industrializate: 27% din populația națională a primit două doze până în prezent.

„Infecțiozitatea ridicată” a variantei Delta, vacanţele de vară și Jocurile Olimpice sunt factori care favorizează creșterea numărului de cazuri, a declarat, joi, Shigeru Omi, fost înalt oficial la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Printre cele 27 de cazuri noi raportate vineri de organizatorii Jocurilor Olimpice se numără trei sportivi.

Astfel, numărul total de cazuri raportate în această lună este de 225, dintre care 98 au venit din străinătate. Potrivit organizatorilor Jocurilor, aproximativ 39.800 de persoane au venit în Japonia pentru acest eveniment.