Cursuri de programare pentru începători

Scratch este un limbaj de programare gratuit care se adresează tinerilor (dar care e bun și pentru adulți!), cu ajutorul căruia puteți crea propriile povești interactive, jocuri și animații.

Codecademy:: Învățați să programați în mod interactiv, gratuit.

Code School: Code School vă permite să învățați tehnologii web fără să părăsiți mediul confortabil al browserul-ului dumneavoastră, prin lecții în format video, provocări în materie de programare și screencasturi.

Tutoriale Code.org: Tutoriale simple pentru începători, care pot fi parcurse în cel mult o oră.
    
– Cursuri online complete disponibile pe următoarele site-uri:

Coursera

MIT OpenCourseWare

Udacity

Khan Academy: bazele programării în limbajul JavaScript și pentru biblioteci ProcessingJS.

De ce este importantă programarea?

Programarea stă la baza absolut fiecărei interacțiuni dintre om și calculator. Programarea este omniprezentă și este fundamentală pentru a putea înțelege lumea hiper­conectată în care trăim. În zilele noastre, a ști să programezi e echivalent cu a ști să scrii sau să citești.

În viitorul apropiat, pentru a avea acces la numeroase locuri de muncă, vor fi necesare, de asemenea, competențe de bază în materie de programare. În ziua de azi, peste 90 % din ocupații necesită competențe în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC). În plus, numărul absolvenților de informatică nu ține pasul cu această cerere de competențe. Drept urmare, multe posturi din domeniul TIC nu pot fi ocupate, în ciuda ratei ridicate a șomajului în Europa. Dacă nu abordăm în mod adecvat această problemă la nivel european și național, este posibil ca până în 2020 deficitul de personal din domeniul TIC să ajungă la 900 000. Îngrijorătoare este și proporția extrem de scăzută de femei care optează pentru o carieră tehnică. Programarea este o modalitate de a atrage fetele către o carieră tehnică.

Sporirea atractivității carierelor din domeniul TIC este unul dintre obiectivele Marii coaliții pentru locuri de muncă în sectorul digital.