Vânzările de retail din SUA au crescut peste aşteptări în luna noiembrie şi susţin optimismul privind economia.

Vânzările de retail din SUA au crescut în noiembrie cu 1,3%, raportat la luna precedentă, susţinând estimările privind o recuperare economică sustenabilă, au anunţat, vineri, autorităţile americane.

Noiembrie a fost a doua lună consecutivă de creştere a vânzărilor din sectorul de retail, după un avans de 1,1% în octombrie, potrivit Departamentului Comerţului.

Consumatorii cheltuie mai liber

„Datele sunt o surpriză plăcută. Consumatorii încep să cheltuiască un pic mai liber, iar aceasta va fi o sursă importantă de creştere sustenabilă”, a spus David Resler, economist şef la compania Nomura Securities International.

În pofida declinului preţului benzinei la staţiile de distribuţie din SUA, valoarea vânzărilor a crescut în luna noiembrie cu 6%.

Comparativ cu noiembrie 2008, vânzările de retail au crescut cu 1,9%, primul avans anual din august 2008, a afirmat un oficial de la Departamentul Comerţului.

Datele anunţate vineri au calmat temerile că recuperarea economică ar putea eşua din cauza unui consum scăzut. Economia americană a revenit pe creştere în trimestrul al treilea, susuţinută, în mare parte, de programe guvernamentale.

SURSA: Mediafax