Vânzările de locuinţe vechi au scăzut neaşteptat în mai, în urma întârzierii în procesarea aplicaţiilor pentru credite ipotecare determinată de încheierea unui program al guvernului pentru încurajarea creditării în domeniu, cauzând trecerea pe scădere a Wall Street.

Comparativ cu aprilie, vânzările au înregistrat un declin de 2,2%, la o rată anuală de 5,66 milioane de unităţi, potrivit Asociaţiei Naţionale a Dezvoltatorilor Imobiliari Americani, citată de Reuters. Datele pentru aprilie au fost revizuite la 5,79 milioane de unităţi, de la 5,77 milioane anunţat anterior.

În prima parte a şedinţei de tranzacţionare de la New York, indicele industrial Dow Jones a scăzut cu 0,7%, iar Standard & Poor’s 500 cu 0,21%, după ce au deschis ziua în urcare. Indicele Compozit Nasdaq a rămas în teritoriu pozitiv, cu un avans de 0,22%, susţinut de interesul investitorilor pentru acţiunile companiilor din sectorul tehnologic.

Analiştii se aşteptau la o creştere de 5,5% a vânzărilor, întrucât acestea sunt contabilizate la încheierea contractelor, iar cumpărătorii avea ca termen până la 30 iunie să finalizeze înţelegerile, chiar dacă programul guvernamental a expirat în aprilie.

Comparativ cu mai 2009, vânzările de locuinţe vechi au avansat cu 19,2%.

SURSA: Mediafax