A fost al cincilea trimestru consecutiv de scădere a vânzărilor de PC-uri, în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi consumatori optează pentru telefoane mobile inteligente şi tablete. Un număr total de 71,9 milioane PC-uri au fost livrate la nivel mondial în ultimele trei luni din 2015, cu 10,6% mai puţin decât trimestrul patru din 2014, arată datele IDC.

Utilizând o metodologie de calcul diferită, o altă mare companie de cercetare de piaţă, Gartner, a anunţat că livrările de calculatoare personale au scăzut în perioada octombrie – decembrie 2015 cu 8,3%.

Totuşi, analiştii se aşteaptă la o revenire uşoară a vânzărilor în 2016. Lansarea noului sistem de operare Windows 10 în 2015, de către grupul Microsoft, ale cărui sisteme de operare echipează majoritatea PC-urilor din întreaga lume, ar putea majora vânzările către companii, susţin analiştii.

'Încrederea consumatorilor faţă de PC-uri rămâne o provocare, deşi există şanse de creştere a vânzărilor', a apreciat analistul Jay Chou de la IDC.

Anul trecut, Apple a fost singura companie din primii cinci producători de PC-uri din lume care a înregistrat o creştere a livrărilor (de 6%), în timp ce firma Acer a raportat cel mai semnificativ declin (de peste 18%).

În topul producătorilor de PC-uri din 2015 conduce grupul chinez Lenovo Group (care controlează 21,4% din piaţă), urmat de Hewlett-Packard (19,9%), Dell (14,1%) şi Apple. AGERPRES