Telekom Romania Mobile (TRM) pleacă din România. Operatorul elen de telecomunicații OTE caută de ceva vreme un cumpărător pentru divizia sa de telefonie mobilă din România.

Acum a găsit soluția și este aproape de finalizarea unui acord cu o companie românească de televiziune. Este vorba de CMN (Clever Media Network). CMN este parte a Clever Group, un grup românesc cu activități în domeniul televiziunii pe bază de abonament.

Clever Group se numără printre cele mai mari cinci grupuri media din România. Societatea înregistrează o cifră de afaceri anuală de aproximativ 50 de milioane de euro. Compania nu desfășoară activități în domeniul telecomunicațiilor. Va intra însă în acest sector cu suportul filialei OTE.

Mișcare importantă pe piața de telefonie mobilă

Directorii OTE nu au dorit să comenteze informațiile apărute. Ei au spus doar că grupul ia în considerare orice posibilă valorificare a activelor sale din România.

Dacă vânzarea companiei românești de telefonie mobilă va fi finalizată, această mutare va pune punct unui ciclu îndelungat pentru OTE. Acest ciclu a început în 1997, odată cu achiziția Telekom Srbija. A continuat apoi prin expansiunea operatorului elen de telefonie pe piețele din Albania, Macedonia de Nord, Bulgaria, România și Armenia.

Telekom
Telekom România/SURSA FOTO: Dreamstime

Expansiune fulminantă a OTE până în 2000

Această serie de achiziții a fost considerată de mulți ca fiind un mod de creștere a influenței Greciei în alte țări prin mijloace financiare. Alte voci au privit această extindere a OTE în străinătate ca pe un vehicul de export pentru furnizorii OTE din Grecia.

Acest ciclu de expansiune s-a oprit în mijlocul anilor 2000. Mai exact, în 2006, Panagis Vourloumis, președintele și directorul general al OTE, a decis vânzarea Armentel din Armenia. Această serie de vânzări de active ale OTE în străinătate s-a intensificat odată cu intrarea Deutsche Telekom în capitalul social al OTE.

Telekom Romania Mobile, ultimul activ al OTE în afara Greciei

Sub conducerea actualului CEO al grupului, Michalis Tsamaz, OTE a luat decizia de a vinde diverse companii în timpul recesiunii economice și a declinului acțiunilor OTE la Bursa din Atena. Printre aceste vânzări s-au numărat companiile Globul din Bulgaria, Telekom Srbija din Serbia, Telekom Albania Mobile (fosta AMC) din Albania, Cosmofon din Macedonia, și altele.

Telekom Romania Mobile a fost cunoscută anterior sub numele de Cosmorom. Compania este ultimul activ al OTE în afara Greciei.