O furtună violentă a lovit București și Ilfov
Un vânt furios și rapid a lovit joi seară Bucureștiul și județul Ilfov, provocând pagube semnificative și un tragic deces, conform declarațiilor făcute de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), într-un interviu la Antena 3 CNN.
Furtuna a evoluat cu o viteză neobișnuită, ceea ce a făcut ca timpul între avertizarea Ro-Alert și începerea efectelor să fie extrem de scurt.
În urma furtunii, o femeie de 49 de ani și-a pierdut viața în propria locuință, iar alte două persoane din Sectorul 1 al Capitalei au suferit răni ușoare după ce au fost lovite de crengi desprinse de copacii smulși din sol.
Raed Arafat a subliniat că aceste accidentări ar fi putut fi prevenite dacă victimele ar fi respectat indicațiile DSU și s-ar fi adăpostit imediat, în loc să rămână în spații deschise.
„În acest moment avem un deces și doi răniți. Răniții sunt ușor răniți, din Sectorul 1, două evenimente diferite, fiind loviți de crengile copacilor afectați de furtună. În acest moment, la pompierii București a fost ridicat nivelul de alertă și au fost aduși oameni de acasă. Intervin pentru înlăturarea efectelor.
Rămâne să vedem cum va evolua situația. Am avut coduri roșii și în alte zone. Aștept la ora 21.00 un raport mai complet privind efectele. Din fericire nu mai avem informații despre alți răniți sau victime”, a spus Raed Arafat.

Ce pagube au fost raportate?
Autoritățile au ridicat nivelul de alertă în București, iar pompierii continuă să intervină pentru a înlătura efectele vijeliei, care a distrus copaci tineri, aparent sănătoși, dar neputincioși în fața rafalelor puternice.
Șeful DSU a explicat că vântul extrem de puternic a doborât copaci care aveau doar câțiva ani, fenomen cauzat de intensitatea fără precedent a furtunii.
Raed Arafat a făcut un apel ferm către populație să trateze cu maximă seriozitate mesajele de avertizare emise de autorități.
El a insistat asupra faptului că, în timpul unor astfel de coduri meteo, este esențial să te adăpostești într-un loc sigur — o scară de bloc, un magazin sau orice încăpere protejată — și să nu ieși din casă până când fenomenele meteorologice extreme nu se încheie.
De asemenea, el a avertizat asupra pericolelor la care se expun cei care stau în apropierea copacilor sau a obiectelor ce pot cădea, precum panouri publicitare.
Parcatul mașinilor lângă copaci reprezintă un risc serios, existând posibilitatea ca aceștia să se prăbușească peste vehicule, cu consecințe grave.
„A evoluat foarte repede, imediat ce a venit alerta de la ANM și s-a dat mesaj Ro-Alert și rugămintea către toți să ia în serios alertele și să respecte recomandările.
Te adăpostești în prima scară de bloc, în primul magazin, în primul loc ferit. Te ferești de obiectele care cad de pe blocuri, de panourile de publicitate, de copaci, nu pui mașina lângă un copac pentru că s-ar putea să cadă copacul peste mașină, iar dacă ești în mașină poți fi rănit sau impactul poate fi fatal, am mai avut situații de acest gen în trecut.
Important e să te adăpostești, iar dacă ești în casă, să nu mai ieși. Așteaptă. Pentru 20-30 de minute cât durează un cod de acest gen nu merită să riști. Rămâi în casă până trece codul. Dacă ești pe stradă automat te duci spre o zonă protejată sau intri în magazine sau în casele scărilor. (….) Persoanele care erau pe stradă și au fost lovite de crengi puteau evita”, a explicat secretarul de stat.
Recomandări finale ale lui Raed Arafat
În final, Raed Arafat a reamintit că alertarea populației se face în câteva minute, timpul fiind extrem de limitat pentru reacție.
Tocmai de aceea, recomandarea sa este clară: atunci când avertizările sunt primite, oamenii trebuie să caute imediat protecție și să evite orice contact cu exteriorul până la calmarea furtunii.
„Am primit imagini de la cartiere unde copacii nu sunt de tăiat. Nu sunt copaci vechi și totuși sunt rupți. A fost foarte puternică, a avut rafale extrem de puternice, a rupt copaci tineri, copaci mai înalți, dar copaci care sunt de câțiva ani. Asta se întâmplă din cauza vântului și a fenomenelor extreme
Este cel mai important lucru: să te adăpostești, dacă ești în casă să nu ieși, să nu stai la geamuri să te uiți, te duci undeva în mijlocul casei până trece codul. Dacă sunt ploi mari, nu te adăpostești în subsoluri, în încăperi sub nivelul solului, că există pericol de inundații. Când vine alertă timpul e scurt. ANM ne dă câteva minute pentru alertarea oamenilor”, a explicat șeful DSU la Antena 3 CNN.