Suma respectivă include nemijlocit proprietăţile directe ale familiei regale – palate, bijuterii – evaluate la 18,1 miliarde de lire sterline.

În plus, potrivit Brand Finance, familia regală aduce beneficii de ordinul a 26,4 miliarde de lire sterline economiei britanice, în special din turism.

Este pentru prima oară în istorie când a fost stabilit preţul de piaţă al Casei Regale britanice, notează publicaţia amintită.

‘Monarhia este unul dintre cele mai valoroase branduri ale Marii Britanii’, declară David Haigh, CEO Brand Finance. Dincolo de principiile constituţionale, nu există nicio îndoiala că monarhia aduce venituri semnificative Regatului Unit, mai adaugă el.

Instituţia monarhică britanică nu este însă una gratuită. Partea de cheltuieli pe termen lung a acesteia ajunge la 7,6 miliarde de lire sterline, sumă ce include cheltuieli legate de securitate (3,3 miliarde de lire sterline), cheltuieli ale familiei regale (461 milioane) şi cele legate de vizitele regale (195 milioane), conform ziarului menţionat.
SURSA: Agerpres