Creşterea de 6% înregistrată de exporturile de produse agricole şi alimentare ale UE a fost devansată însă de un avans de 8,7% al importurilor, până la 113 miliarde euro. În consecinţă, balanţa comercială a UE la capitolul produse agricole şi alimentare a înregistrat în 2015 un excedent de 16 miliarde euro, mai puţin decât surplusul de 18 miliarde euro înregistrat în 2014. 

Pe categorii de produse, valoarea exporturilor a crescut în special în cazul cerealelor, altele decât grâu, unde s-a înregistrat o creştere de 1,2 miliarde de euro, sau 68%, comparativ cu valoarea din 2014. De asemenea, valoarea exporturilor de animale vii a crescut şi ea cu 486 milioane de euro sau 25% precum şi pentru bere, ape minerale şi băuturi răcoritoare. 

În schimb, s-a înregistrat o scădere a valorii exporturilor de 843 milioane de euro, sau 17%, în cazul laptelui praf, un declin de 341 milioane de euro, sau 12%, în cazul fructelor proaspete şi o scădere de 3% sau 120 milioane de euro în cazul valorii exporturilor de brânzeturi. Aceste scăderi au fost cauzate fie de embargoul introdus de Rusia fie de scăderea cererii chineze pentru produsele lactate. 

În topul destinaţiilor exporturilor UE de produse agricole şi alimentare, s-au înregistrat creşteri semnificative în cazul valorii exporturilor spre SUA (18,5%) şi China (39%), care a devenit a doua destinaţie de export, precum şi spre alte pieţe cheie precum Arabia Saudită (34%) şi Turcia (20%). În schimb, din cauza embargoului introdus de Moscova, Rusia a căzut pe locul patru în topul destinaţiilor exporturilor UE de produse agricole şi alimentare iar valoarea anuală a acestor exporturi a scăzut cu 39%, de la 9 miliarde de euro în 2014 până la 5,6 miliarde de euro în 2015. 

În ceea ce priveşte importurile de agricole şi alimentare în UE, s-au înregistrat creşteri deosebite în cazul valorii importurilor din Turcia, 21%, SUA, 16%, şi China, 10%. Pe categorii de produse, s-a înregistrat o creştere de 15% a valorii importurilor de cafea şi ceai precum şi în cazul importurilor de grâu şi oleaginoase, altele de cât soia. 

Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: