În acest context, el a subliniat că România trebuie să întărească apărarea şi diplomaţia şi a amintit de acordul încheiat de formaţiunile parlamentare cu privire la majorarea bugetului Apărării.

'Securitatea şi liniştea zilei de astăzi şi de mâine reprezintă una din cele mai mari teme ale românilor, dar şi una dintre cele mai mari temeri ale românilor. Niciun român nu este insensibil când priveşte la spectrul enorm de conflicte care se desfăşoară în lume şi, din păcate, din ce în ce mai aproape de graniţele statului nostru', a opinat Zgonea.

El a arătat că românii sunt preocupaţi de ceea ce se întâmplă în estul Europei, context în care a salutat măsurile NATO.

Zgonea a mai spus că apărarea românilor de peste hotare este o responsabilitate care revine statului român.

'Avem o Românie peste hotare. Diplomaţii noştri sunt cei chemaţi să menţină legătura cu această Românie, să le asigure toate categoriile de servicii legale, dar şi sprijin uman, înţelegere, acolo unde este posibil. Ne revine nouă tuturor, dar în special diplomaţiei române, responsabilitatea de a apăra demnitatea românilor de peste hotare şi imaginea României. Niciun turist român nu trebuie să se simtă stingher şi vânat pentru că are paşaport românesc şi că poate fi considerat ca făcând parte din proporţia statistică a celor care călătoresc cu intenţii infracţionale', a spus Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor consideră că atingerea potenţialului strategic şi creşterea relevanţei României pe scena internaţională este un alt atribut care revine diplomaţiei române, ca de altfel şi capacitatea de promovare a economiei româneşti. AGERPRES