Val de pneumonii în România! Va duce la creșterea cazurilor de COVID

Medicii de familie spun că din ce în ce mai mulți părinți se confruntă cu răceli care se complică în cazul copiilor, subliniind că este important ca cei mici să nu fie tratați după ureche. Medicii mai spun că este important ca părinții să fie atenți la simptomele micuților și să se prezinte la medicul de familie.

Valeria Herdea, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor şi Preşedintele al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, a precizat, pentru Digi24, că este foarte probabil ca numărul crescut de copii cu pneumonie să ducă la o creștere a numărului de copii care se for infecta cu coronavirus. În acest context, spune medicul de familie, este important ca părinții să se vaccineze și să se testeze dacă prezintă simptomele COVID.

„De o lună şi jumătate–aproape două luni s-au înmulţit foarte mult cazurile de pneumonie, deci de infecţii de căi respiratorii inferioare la copii cu vârsta de 7-10 ani.

Atragem cu foarte mult respect atenţia asupra situaţiei pe care o traversăm acum, pentru că predicţia noastră este că vor urma cazuri de îmbolnăvire COVID în curând la copii. Şi nu cred că vreun părinte şi-ar dori să-şi vadă copilul bolnav.

La toamnă va fi târziu să spunem – N-am ştiut! – nu mai are nimeni dreptul să spună după un an şi jumătate – N-am ştiut! – şi mi se pare, totuşi, un act de mare responsabilitate faţă de copii să putem să-i protejăm“, a avertizat medicul.

Cum depistezi pneumonia la copii

Pentru ca părinții să depisteze din timp că boala copilului este mai mult decât o simplă răceală, medicul a precizat care sunt semnele pneumoniei la copii.

„Atenţie, orice fel de răceală care se soldează cu tuse, febră, dureri la nivelul toracelui copilului, respiraţie dificilă, număr mare de respiraţii – peste 35-40 respiraţii pe minut, caracter spastic al tusei, vă rog să vă prezentaţi la medicii de familie, contactaţi-i măcar telefonic dacă nu sunteţi în localităţi“, a atenţionat medicul.

Medicul a subliniat că părinții nu ar trebui să le administreze celor mici antibiotice fără prescripție medicală, spunând, totodată, că le pot administra medicație simptomatică. În plus, spune medicul, este important ca adulții să se testeze.

„Efectuaţi testele care vi se recomandă şi testaţi-vă şi dumneavoastră. Pentru că, din păcate, adulţii sunt focarul de infecţie, iar copiii sunt cei care traversează boala. Şi nu merită“, a conchis medicul.

Sursă foto: Dreasmtime