Căldură accentuată în sud și instabilitate la munte în prima parte a intervalului
În perioada 14 – 21 iulie, meteorologii ANM estimează temperaturi mai ridicate decât media multianuală în sudul și sud-estul țării. În celelalte regiuni, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei.
În ceea ce privește precipitațiile, se așteaptă o situație contrastantă: în zona Carpaților Occidentali și Orientali se va înregistra un regim pluviometric excedentar, în timp ce în sud-vestul țării va fi un deficit pronunțat. Restul teritoriului va avea precipitații în limite normale.
Ultima parte a lunii iulie vine cu creșteri termice generalizate și secetă
Pentru intervalul 21 – 28 iulie, valorile termice medii vor depăși norma în toate regiunile, cu accent mai puternic în sud-vestul țării. În paralel, cantitățile de precipitații vor fi sub media multianuală la nivel național, fapt ce ridică îngrijorări privind rezervele de apă, agricultură și riscurile de incendii.
Situația va persista în săptămâna 28 iulie – 4 august. Temperaturile rămân peste media sezonieră în toată țara, iar deficitul pluviometric se va accentua, transmite ANM. Regiunile deja afectate de secetă vor resimți și mai acut lipsa ploilor, iar în zonele urbane se pot accentua efectele insulelor de căldură.

August debutează cu temperaturi ridicate, dar șanse mai mari de ploaie
Săptămâna 4 – 11 august va aduce în continuare temperaturi peste media climatologică în întreaga țară. Totuși, meteorologii prognozează o ușoară revenire a precipitațiilor spre valorile normale ale perioadei.
Deși această ameliorare ar putea aduce un răgaz temporar în fața secetei, ANM nu estimează cantități de apă suficiente pentru a compensa deficitul acumulat.
În contextul unei veri caracterizate de temperaturi ridicate și ploi rare, autoritățile avertizează asupra riscurilor multiple: de la valuri de căldură ce pot afecta sănătatea populației, la scăderea producției agricole și pericol crescut de incendii în zonele împădurite și agricole.
Cod galben emis de ANM pentru 11 iulie
Pe 11 iulie, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod galben de instabilitate atmosferică. Fenomenele vizate includ averse torențiale, descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni.
Cele mai afectate zone sunt cele montane și submontane din județele Hunedoara, Alba, Sibiu, Argeș, Dâmbovița și Prahova, unde rafalele de vânt ar putea depăși 70 km/h, iar cantitățile de apă acumulate pot ajunge la 30 l/mp, transmite ANM.