Dacă ar fi să te iei după sfaturile turoperaturilor, este „de o mie de ori mai bine“ să-ți plănuieștri vacanța din timp decât să aștepți un „last minute“, pe care poți să-l prinzi sau nu. Și totuși, există mulți turiști care-și asumă acest risc tocmai pentru că prețurile pot fi chiar și cu 50% mai mici. Într-un top conturat rapid după o căutare prin ograda agențiilor de turism, primează Predeal, Poiana Brașov și Sinaia, ca destinații interne și stațiunile de schi din Bulgaria și Austria, ca destinații externe, pentru sărbătorile de iarnă. Ca și volum în vânzări, cele două categorii sunt urmate de capitalele europene și țările calde, exotice.

Bugetul pentru last-minute, pregătit

În cele mai dese cazuri, orice agenție de turism de unde ai mai cumpărat, la un moment dat, un sejur, te înscrie într-o bază de date și, după un orar bine stabilit, primești un newsletter unde găsești și „cele mai noi promoții“ sau „oferte la jumătate de preț“. În traducere, sunt acele vacanțe care se vând „pe ultima sută de metri“, cu puțin înainte de plecare. În afară de aceste informații, este indicat să fii pregătit să faci rapid plata, altfel riști să rămâi fără vacanță. În cifre, ca să ai niște sărbători reușite, în aceste condiții, nu te zgârci, ci alocă un buget de cel puțin 300 de euro. Fie că este vorba de o destinație în România, fie că alegi o altă țară în Europa.

De exemplu, cu această sumă, poți ușor prinde o ofertă la un hotel de trei-patru stele la Predeal sau Sinaia, pentru patru nopți, cu cina de Revelion inclusă. Sau, de ce nu, mai pui 200 de euro și petreci șapte zile la schi în Austria, cazare la patru stele, în acest tarif fiind inclus și transportul cu avionul. „Pentru turiștii care își doresc să achiziționeze o vacanță în această perioadă, oferta devine limitată, deoarece majoritatea pachetelor sunt vândute cu mult timp înainte, mai ales că vorbim despre sărbătorile de iarnă. Cei care se hotărăsc, totuși, să achiziționeze un pachet, o pot face la tarife cu până la 30%  mai mici din prețul de cazare“, punctează Maria Goicea, director de marketing Cocktail Holidays.

În altă ordine de idei, ea spune că și în acest an se păstrează tendința turiștilor de a căuta în sezonul rece destinații de vacanță calde, cu plajă. Iar cele mai „vânate“ sunt Antalya (Turcia ) și Larnaca (Cipru), deoarece se adresează celor cu bugete mai reduse și oferă servicii în regim all inclusive. De exemplu, un pachet pentru destinația Cipru, cinci nopți, la un hotel de trei stele, cu demipensiune, și transport dus-întors cu Tarom, ajunge la 443 de euro. De asemenea, cererea este destul de mare și pentru Dubai și Emiratele Arabe Unite.

„Un oraș viu și spectaculos, cu temperaturi de până la 30 de grade în decembrie-ianuarie, Dubaiul oferă combinația perfectă de plajă, shopping, lux, distracții pentru întreaga familie și aventuri în deșert. Pentru șapte nopți într-un hotel de patru stele, cu mic dejun asigurat, cursă directă cu avionul și ghid vorbitor de limba română, turiștii pot achita tarife începând de la 616 euro de persoană“, spune și Diana Pășcuț, marketing manager Christian Tour.
Avantaje și.. dezavantaje.

Păstrând informația în același registru, Alexandra Pârvu, marketing manager Eturia, subliniază că dezavantajul pentru last minute este că beneficiezi doar de ceea ce găsești disponibil în momentul respectiv și nu ai o plajă atât de largă de opțiuni. „Anul acesta, spre exemplu, au fost foarte mulți turiști care au preferat să își achiziționeze vacanța din timp. Vârful achizițiilor vacanțelor de Revelion a fost în luna octombrie, urmată de noiembrie.  Iar printre destinațiile achiziționate tot mai des pe ultima sută de metri sunt Republica Dominicană, Thailanda și Maldive“, adaugă ea.
Reprezentanții TUI Travel Center chiar au conturat un profil al clienților pe acest segment. Ei spun că sunt turiștii cu un program flexibil, pe care nu îi deranjează să-și facă bagajele de pe o zi pe alta și să plece într-o călătorie fără a o programa cu mult timp înainte. Aceștia aleg să beneficieze de astfel de oferte, chiar dacă, pe de altă parte își asumă și condițiile impuse: o anumită dată de plecare, un anumit hotel, fără  posibilitatea de a mai alege, așa cum o pot face la ofertele tip early booking.

Câteva oferte cu prețuri last minute:

Revelion în Dubai: de la 616 euro de persoană, pachet șapte nopţi cu transport avion, cazare la hotel de patru stele, cu mic dejun, transfer aeroport-hotel-aeroport, asistență turistică în limba romană.

Revelion în Veneţia: de la 265 euro de persoană, pachet cinci nopţi; transport autocar, cazare la hotel de patru stele, cu mic dejun, ghid însoţitor.

Crăciun în Israel: de la 495 euro de persoană, pachet de șase nopţi cu transport avion, cazare la hotel de patru stele, cu demipensiune, transfer aeroport-hotel-aeroport, asistență turis­tică în limba română.

Crăciun în Viena: de la 159 euro de persoană, pachet de trei nopţi, transport autocar, cazare la hotel de trei stele, cu mic dejun, ghid însoţitor.