Vacanțele exotice de Revelion sau cele specifice Crăciunului, în țări îndepărtate, pe care le promovează astăzi agențiile de turism sunt mult mai accesibile decât în urmă cu zece ani. Pe de o parte, a crescut puterea de cumpărare, iar pe de alta românii sunt mai selectivi și nu mai dau banii pe destinații bătătorite. În timp ce vacanțele de peste 5.000 de euro au un public clar definit, cele de 2.000–3.000 de euro sunt accesate astăzi de un număr tot mai mare de turiști. 

„Vânzările pentru pachetele de Revelion în destinații exotice au înregistrat anul acesta o creștere de 25-30% față de anul trecut. Turiștii își doresc pentru vacanța dintre ani destinații deosebite, fapt pentru care alocă un buget mai mare față de restul vacanțelor, din timpul anului“, spune Dragoș Horhocea, director general și proprietar Agetur. Potrivit acestuia, bugetul mediu pe care turiștii îl alocă este cuprins între 2.200 și 2.400 euro pentru o vacanță exotică de Revelion sau pentru o destinație specială pentru Crăciun. De exemplu, pentru un Crăciun în Laponia, prețul pornește de la 1.642 de euro de persoană, patru nopți de cazare cu mic dejun la hotel de 4 stele, transport cu avionul. Într-un astfel de pachet sunt incluse și îmbrăcămintea termoizolantă pentru toată perioada programului, diploma de traversare a Cercului Polar, safari cu husky pe o distanță de 2,5 km și excursia la Rovaniemi cu vizitarea parcului tematic Santa Park și a Satului lui Moș Crăciun. 

„Am triplat locurile pentru Madeira“

Iar dacă experiența în Laponia a fost déjà bifată, atunci lista poate fi completată cu destinații în care clima este mai blândă. „Anul trecut, a fost o surpriză plăcută pentru noi să avem o cerere mare pentru Madeira, fapt ce ne-a determinat anul acesta să triplăm numărul de locuri disponibile pentru această destinație, prin trei zboruri charter. Madeira este cea mai căutată destinație de Revelion. De asemenea, pachetele pentru sărbători în Portugalia au fost puse în vânzare la începutul lunii octombrie și avem deja un grad de ocupare de peste 70%“, punctează Ana Goicea, director de agenție Cocktail Holidays. Charterul de Madeira are trei zboruri în acest an (21 decembrie, 27 decembrie și 2 ianuarie). Potrivit datelor agenției, pachetul pentru această destinație include șase nopți cazare cu mic dejun, prețul pornind de la 823 de euro, cu toate taxele incluse. Ana Goicea mai propune și alte destinații pentru Revelion, precum „Macao & Hong Kong“, pachetul în acest caz pornind de la 1.966 euro, cu toate taxele incluse. 

„Pachetele pentru destinațiile exotice s-au vândut mult mai repede față de anii trecuți. Turiștii încep să caute oferte mai din timp, astfel că până în acest moment mai sunt disponibile doar 15% din totalul pachetelor de vacanță pentru destinațiile exotice“, spune și Ondina Dobriban, director general Paralela 45. Potrivit acesteia, cea mai scumpă vacanță vândută a fost de 50.000 de euro în Mauritius, pentru trei persoane, cu cazare la o vilă Four Seasons și transport cu avionul la Business Class. 

De asemenea, Eximtur propune un Revelion în Republica Dominicană, între 29 decembrie și 5 ianuarie (șapte nopți), cazare la hotel de 5 stele, în cameră dublă, all inclusive, la prețul de 2.395 euro, cu taxele de aeroport incluse, transportul cu avionul fiind pe ruta Budapesta-Paris-Punta Cana și retur. „Anul acesta am pregătit, pentru cei care vor să sărbătorească Revelionul într-un loc exotic, destinația Republica Dominicană. Plajele din Punta Cana sunt printre cele mai frumoase din întreaga regiune a Caraibelor“, conchide Lucia Morariu, preşedintele Eximtur.