Trezirea în timpul nopții nu este ceva neobișnuit. Un studiu efectuat pe 8.937 de persoane din cadrul Sleep Medicine estimează că aproximativ o treime dintre adulții din SUA se trezesc în timpul nopții, de cel puțin trei ori pe săptămână, iar peste 40% din aceștia spun că au dificultăți în a adormi din nou.

Așadar, de ce ne trezim brusc în miezul nopții? Experții spun că există mai multe motive din cauza cărora oamenii se trezesc, brusc, în toiul nopții, potrivit Self.com

Medicul  Fiona Barwick, șefa Programului ”Sleep & Circadian Health” de la Școala de Medicină a Universității Stanford, vine cu câteva sfaturi pentru cei care se trezesc în toiul nopții, despre care spune că pot ajuta la reluarea somnului.

De ce ne trezim noaptea

Există numeroase motive pentru trezirea în timpul nopții: de la anxietate și gânduri negre, până la sforăitul puternic al partenerului sau nevoia de a merge la toaletă. Nu este nimic anormal în asta, spune dr.Barwick. „Nu înseamnă că somnul nu se mai poate reface. Este important să gândim pozitiv.

De fapt, suntem pregătiți pentru astfel de gânduri spiralate: pe măsură ce adormim, creierul se închide din față în spate, începând cu lobul frontal, o regiune care influențează capacitatea de a raționa și de a regla emoțiile”, explică dr. Barwick. Când ne trezim, mai ales în a doua jumătate a nopții (după primele trei până la patru ore de somn), folosim o parte din sistemul limbic, care include amigdala, o zonă din spatele creierului implicată în probleme emoționale precum frica și anxietatea, dar și hipocampul.

Conștientizarea faptului că, de fapt, creierul reacționează exagerat, ne poate ajuta să ne calmăm, pregătindu-ne de reluarea somnului.

Faceți ceva relaxant! Și stați departe de orice ecran

Dacă nu adormiți din nou după câteva minute, dr. Barwick sugerează să faceți care să vă distragă: ceva plăcut, care să vă relaxeze, cum ar fi cititul unei cărți, tricotatul sau scrierea într-un jurnal. E bine să vă abțineți să dați drumul la televizor și să butonați sau să puneți mâna pe telefon. Ecranele nu fac decât să alunge somnul!

Concentrarea pe o activitate relaxantă este cea mai bună modalitate de a chema somnul înapoi, spune experta. Telefonul sau televizorul activează sistemul nervos și astfel veți râmâne, în continuare, treji, spune dr. Barwick.

Gândiți-vă că noaptea care vine va aduce un somn mai bun

Este normal să vă faceți griji că nu veți putea funcționa a doua zi așa cum trebuie după o noapte nedormită. ”Oamenii nu realizează că, de obicei, pot funcționa normal și după o noapte de somn fracturat”, subliniază ea.

Chiar dacă vă simțiți mai somnoroși și iritați și aveți nevoie de mai multă cafea pentru a duce la bun sfârșit anumite sarcini, sfatul lui Barwick este să vâ gândiți că noaptea care vine va aduce un somn mai bun. „Sistemul de somn se autocorectează. Dacă dormi prost într-o noapte, vei dormi mai bine în următoarea, atâta timp cât nu faci nimic care să interfereze cu acest proces”, spune ea.