Alin Stoica, Prefectul Capitalei, a vorbit luni seară despre primirea musafirilor cu ocazia Sărbătorilor Pascale în București și despre cum trebuie să se comporte românii în această perioadă pentru a se putea bucura de sărbători dar totuși să respecte măsurile pentru limitarea răspândirii pandemiei.

Ce se va întâmpla în noaptea de Înviere

Cu privire la noaptea de Înviere, atunci când restricțiile vor fi ridicate pentru credincioșii care vor participa la slujbă, Alin Stoica a transmis, la Digi 24, că localurile și cluburile vor rămâne în continuare închise.

„Cluburile sunt închise, n-ar trebui să funcționeze. Evident, dacă vor fi descoperite astfel de lucruri, vor fi sancționate aspru”, a transmis Prefectul Capitalei.

Petrecerile, interzise în această perioadă

Întrebat despre petrecerile de acasă, acesta a continuat: „Petrecerile de acasă nu pot fi făcute, nu există petreceri. Petrecerile nu pot fi organizate niciunde, nici acasă, nici pe stradă, nici în cluburi. Sunt interzise sărbătorile, serbările și așa mai departe. Putem primi musafiri, evident, pot să vină rude în vizită, dar nu putem să facem petreceri cu muzică, cu dans. Cel mai bine ar trebui să limităm numărul de persoane cu care ne întâlnim. Nu există o regulă specifică, (…) ar fi o regulă simplă să nu depășim 10 persoane în interior”.

„Nu o să încurajăm neapărat partea aceasta de delațiune”, a mai spus Alin Stoica, întrebat dacă ar fi bine ca oamenii să-și pârască vecinii care dau petrecere de Înviere. „Evident, dacă vor fi descoperite astfel de lucruri, vor fi sancționați. [Poliția] va interveni”, a mai spus prefectul, potrivit digi24.ro.

Ce restricții vor fi de Paște

Mai mulţi reprezentanţi ai BOR au discutat zilele trecute cu prefectul Alin Stoica pentru bună desfășurare a slujbelor pentru Paștele ortodox. Astfel, credincioșii nu vor avea nevoie de declarație pe proprie răspundere pentru a ieși din case după ora 20:00. Prima parte a slujbei de Înviere se va desfășura afară iar cea de-a două parte în interior. În interiorul bisericii nu se va limita numărul de persoane. Totuși, masca va rămâne obligatorie, atât în interiorul bisericii cât și afară. Preoții care au avut discuția cu Alin Stoica și-ar dori că slujba să se încheie la ora 4:00 dimineața.

De altfel, liderul PNL, Ludovic Orban, a spus că, în opinia sa, creștinii trebuie să aibe acces la slujbă, dar să respecte toate normele impuse de autorități.

„O asemenea decizie o va lua Guvernul. In perspectiva mea, Sfintele Sarbatori de Inviere a Domnului nostru reprezinta un eveniment de importanta capitala si oamenii in conditiile respectarii conditiilor de sanatate pot participa la slujba si sa se bucura de aceasta sarbatoare”, a comentat Ludovic Orban.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea