Într-un material de opinie publicat de Deutsche Welle, jurnalistul Grzegorz Szymanowski vorbeşte despre situaţia muncitorilor din estul Europei, mulţi dintre ei români, care lucrează în condiţii insuportabile în abatoarele din Germania, dar şi în alte domenii de activitate.

„A fost nevoie de o pandemie pentru a opri exploatarea muncitorilor din abatoarele germane. Dar în multe branșe lucrătorii din estul Europei continuă să muncească în condiții insuportabile”, consideră jurnalistul DW.

„Sună banal: marile firme germane de prelucrare a cărnii sunt obligate în curând să îi angajeze direct pe lucrătorii din fabricile lor care sacrifică animalele, le porționează și prelucrează carnea. Dar această banalitate este, de fapt, un mare succes.

Legea de controlare a protecției muncii va interzice de la 1 ianuarie folosirea personalului cu contracte de muncă prin intermediari în domeniile-cheie din marile fabrici de carne și mezeluri. Este o măsură care ar urma să pună capăt condițiilor de muncă precare care au facilitat în vară izbucnirea focarelor de coronavirus în marile abatoare germane. Asta, desigur, dacă branșa nu va găsi și acum modalități de ocolire a prevederilor legale.

De fapt, este rușinos ce se petrece. Condițiile insuportabile de muncă și de cazare pentru miile de muncitori est-europeni erau cunoscute cu mult înainte. Dar doar după ce focarele de coronavirus din abatoare au devenit pericole pentru întreaga comunitate din vecinătatea fabricilor s-a născut și voința politică de a impune îmbunătățiri pentru lucrătorii străini”, se arată în materialul din prestigioasa publicaţie germană.

Grzegorz Szymanowski subliniază totuşi că situaţia din abatoarele germane se repetă, din păcate, şi în alte locuri: „Pe șantiere, pe câmpurile de sparanghel și căpșuni, în centrele de logistică sau acasă la persoanele în vârstă care au nevoie de îngrijitori nu se schimbă deocamdată nimic. Și în aceste locuri lucrează tot oameni din Europa de Est  – în condiții mai proaste și cu protecție mai slabă decât colegii lor germani.”

„Toți acești lucrători se confruntă cu aceeași problemă: firmele germane nu îi angajează aproape niciodată direct, pentru a-și scădea costurile și a nu răspunde legal pentru aceste persoane.

Cei mai mari profitori sunt agențiile de intermediere, care exploatează practic slăbiciunile legii privind libera circulație a forței de muncă în UE. La polul opus, muncitorii sunt cei care au cel mai mult de pierdut.”

Ce face însă clasa politică din Germania pentru a remedia întreaga situaţie? Prea puţin şi chiar am putea considera că politicienii sunt complici la aceste ilegalităţi, mai afirmă jurnalistul Deutsche Welle.

Grzegorz Szymanowski

„Peste tot, guvernanții au ales să închidă ochii. Cercetătorii vorbesc chiar de o poziție „complice” a politicienilor – se observă abuzurile, dar ele sunt ignorate, atât timp cât totul funcționează. Iar politicienii din țările de baștină ale lucrătorilor sezonieri se bucură de scăderea șomajului și de banii pe care aceștia îi aduc înapoi în țările lor.

Justiția pare mai dispusă să acționeze, dacă aceste cazuri ajung în atenția sa: într-un caz fără precedent, o îngrijitoare din Bulgaria a câștigat dreptul de a primi salariul minim pentru întreaga muncă depusă în realitate – 24 de ore din 24. Una din judecătoare s-a declarat uimită că nu sunt înaintate justiției germane mai multe plângeri de acest tip.”

Materialul complet poate fi citit accesând acest link.