Autorităţile olandeze au închis ferma după ce au descoperit condiţiile de muncă. Conform acestora, sezonierii de la ferma de sparanghel din provincia Brabantul de Nord erau ținuti pe câmp până la 14 ore pe zi, fără drept de odihnă.

Obligațiile impuse proprietarului

Oficialii Inspecţiei Muncii au decis că proprietarul fermei de sparanghel îşi va putea relua activitatea doar după ce muncitorii sezonieri îşi vor recupera integral toate zilele de odihnă.

De asemenea, proprietarul fermei trebuie ca, pe viitor să le asigure angajaţilor săi minim 36 de ore consecutive de odihnă pe săptămână.

După ce condițiile de trai ale sezonierilor au fost verificate, autoritățile olandeze au decis că acestea trebuie „îmbunătăţite”, inclusiv în ceea ce priveşte măsurile pentru reducerea riscului de infecţie cu noul coronavirus.

Mai mulți muncitori români au fost supuși riscului de contaminare

Ambasadorul României la Haga a efectuat o serie de vizite la companiile din industria de procesare/prelucrare a cărnii din Regatul Ţărilor de Jos, în contextul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul COVID-19 în rândul lucrătorilor români..

Reprezentanţii misiunii diplomatice au constatat condiţiile de lucru din cadrul companiilor de profil şi măsurile dispuse de autorităţile competente în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus şi au avut o serie de întâlniri cu autorităţile locale (primarul localităţii şi un reprezentant al Ministerului Muncii, Sănătăţii şi Dialogului Social din landul North Rhine-Westphalia din Olanda), precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiei sindicale reprezentative şi ai mass-media, conform unui comunicat.

La discuţii au participat şi lucrători români care şi-au încheiat recent raporturile de muncă cu un angajator olandez din domeniu, iar din relatările acestora a rezultat faptul că există cazuri de nerespectare de către angajator a clauzelor contractuale. Aceste aspecte au fost semnalate autorităţilor olandeze competente, prin grija biroului ataşatului pe probleme de muncă şi sociale din cadrul Ambasadei României la Haga.

Totodată, la nivelul autorităţilor olandeze a fost constituit un grup de lucru inter-instituţional, cu participarea unor experţi din partea Ministerelor Afacerilor Sociale, al Sănătăţii, al Afacerilor Interne, al Ministerul Public, dar şi din alte organizaţii precum Asociaţia Municipalităţilor olandeze, având ca principal scop elaborarea de rapoarte şi îndrumări menite să îmbunătăţească situaţia lucrătorilor mobili, atât pe termen scurt, în contextul pandemiei de COVID-19, cât şi pe termen lung.

Grupul de lucru a subliniat în primele sale recomandări că, întrucât un număr mare de lucrători transfrontalieri îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de producţie din Olanda, dar sunt cazaţi în alte state membre ale UE, precum Germania sau Belgia, există nevoia de cooperare între instituţiile locale olandeze şi cele din aceste state. Cooperarea ar trebui să implice, în viziunea Grupului de lucru menţionat, schimbul rapid de informaţii şi inspecţii comune ale autorităţilor de control în relaţiile de muncă din statele vizate.