Parlamentul European a adoptat noi reglementări care impun companiilor să-și reducă impactul negativ asupra drepturilor omului și a mediului. Aceste norme se vor aplica atât companiilor din Uniunea Europeană, cât și celor din afara sa, care înregistrează o cifră de afaceri de peste 450 de milioane de euro.

Conform acestor reglementări, companiile sunt obligate să elaboreze un plan de tranziție în conformitate cu Acordul de la Paris. Ele vor fi făcute responsabile pentru eventualele prejudicii și vor putea fi amendate în cazul în care nu respectă această legislație.

UE a adoptat noua directivă privind obligația de diligență. Ce anume se va interzice?

Prin urmare, Parlamentul European a adoptat, cu 374 de voturi „pentru”, 235 de voturi „împotrivă” și 19 abțineri, noua directivă privind „diligența necesară” sau „obligația de diligență„, conform comunicatului de presă al instituției europene.

Această directivă impune companiilor și partenerilor lor în aval și în amonte, inclusiv în domeniile aprovizionării, producției și distribuției, să prevină, să elimine sau să reducă impactul negativ asupra drepturilor omului și mediului.

Printre efectele negative vizate de directivă se numără:

  • sclavia,
  • munca copiilor,
  • exploatarea prin muncă,
  • pierderea biodiversității,
  • poluarea sau distrugerea patrimoniului natural.

Criteriile se vor aplica companiilor și societăților-mamă din Uniunea Europeană și din afara acesteia care au peste 1.000 de angajați și o cifră de afaceri la nivel mondial de peste 450 de milioane de euro. Ele se referă și la francizele din UE cu o cifră de afaceri de peste 80 de milioane de euro, cu condiția ca acestea să obțină cel puțin 22,5 milioane de euro din redevențe.

De asemenea, criteriile privesc companiile, societățile-mamă și francizele din afara UE care depășesc aceste praguri în UE.

Aceste companii vor trebui să integreze în politicile lor obligația de diligență, să facă investiții corespunzătoare, să obțină garanții contractuale de la partenerii lor, să-și îmbunătățească planurile de afaceri sau să ajute întreprinderile partenere mici sau mijlocii să se conformeze noilor obligații.

Companiile vor trebui, de asemenea, să adopte un plan de tranziție pentru a asigura compatibilitatea modelului lor de afaceri cu angajamentul prevăzut de Acordul de la Paris de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

Uniunea Europeană
Uniunea Europeană/SURSA FOTO: pexels.com

Comisia Europeană va înființa Rețeaua Europeană a Autorităților de Supraveghere

Statele membre sunt responsabile să furnizeze companiilor informații detaliate cu privire la obligațiile lor în materie de diligență. Aceste informații vor fi disponibile online, pe site-uri care vor include orientările practice elaborate de Comisia Europeană. De asemenea, statele membre vor institui sau desemna o autoritate de supraveghere responsabilă cu investigarea și sancționarea companiilor care nu respectă legislația. Sancțiunile pot include amenzi care să ajungă până la 5% din cifra de afaceri netă a companiilor la nivel global.

În plus, numele și comportamentul companiilor pot fi făcute publice ca parte a sancțiunilor. Comisia Europeană va înființa Rețeaua europeană a autorităților de supraveghere pentru a facilita cooperarea în acest domeniu și pentru a permite schimbul de bune practici. Companiile vor fi considerate responsabile pentru daunele cauzate prin încălcarea obligațiilor lor în materie de diligență și vor fi obligate să despăgubească integral victimele.

„Votul de azi reprezintă un moment de cotitură pentru conduita responsabilă în afaceri şi un pas înainte semnificativ în eforturile noastre de a pune capăt exploatării persoanelor şi planetei de companii care nu respectă regulile. Această lege este un compromis pentru care am luptat din greu şi rezultatul a numeroşi ani de negocieri dificile.

Sunt mândră de ceea ce am realizat cu aliaţii noştri progresişti. În următorul mandat al Parlamentului, vom lupta nu doar pentru implementarea ei rapidă, ci şi pentru a îmbunătăţi şi mai mult sustenabilitatea economiei europene”, a declarat raportoarea Lara Wolters (S&D, Olanda), în urma votului din plenul PE, potrivit sursei citate.

Directiva va fi supusă oficial și aprobării Consiliului, ulterior va fi semnată și publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Ea va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării. Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune directivele în legislația lor națională.

Cum se vor aplica noile reglementări

Cu excepția obligațiilor referitoare la comunicare, noile reglementări se vor aplica treptat, după cum urmează:

  • începând din 2027, companiilor cu peste 5 000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 1 500 de milioane de euro;
  • începând din 2028, companiilor cu peste 3 000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 900 de milioane de euro;
  • începând din 2029, celorlalte companiilor care intră în domeniul de aplicare al directivei (cu peste 1 000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 450 de milioane de euro).

În numeroase rânduri, Parlamentul European a solicitat intensificarea responsabilității companiilor și adoptarea unei legislații obligatorii privind obligațiile lor în materie de diligență. Propunerea Comisiei din 23 februarie 2022 completează alte acte legislative existente sau în curs de elaborare, cum ar fi Regulamentul privind defrișările, Regulamentul privind mineralele din zone de conflict și Regulamentul privind interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată.

Prin adoptarea acestei legislații, Parlamentul European răspunde așteptărilor cetățenilor exprimate în concluziile Conferinței privind viitorul Europei referitoare la consumul sustenabil (propunerea 5 punctul 13), consolidarea dimensiunii etice a comerțului (propunerea 19 punctele 2 și 3) și promovarea unui model de creștere sustenabilă (propunerea 11 punctele 1 și 8).