Ar putea fi adoptat până la sfârșitul sesiunii parlamentare

Mai exact, este vorba despre o inițiativă a liberalului Gheorghe Pecingină care prevede interzicerea creşterii şi sacrificării animalelor pentru blană, adică toate speciile de şinşilă şi nurci. Proiectul se află în prezent în Camera Deputaților, iar deputatul speră că acesta va fi adoptat până la sfârșitul sesiunii parlamentare.

Parlamentarul a subliniat că nu este doar un proiect de lege pentru a alinia România la standardele altor țări europene, ci și un act de dreptate.

„Cred că la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare vom avea victoria finală în privinţa acestui proiect. Nu este doar un proiect pentru a ne înscrie în rândul celor 19 ţări din Europa care au interzis creşterea şi sacrificarea acestor animale în scopuri industriale, este, pur şi simplu, un act de dreptate.

Aceste animale sunt ţinute în nişte condiţii de neconceput pentru acest secol, sunt sacrificate în nişte condiţii în care nu credeam că mai pot exista într-o Europă a anului 2023. Noi, românii, nu avem tradiţie în această industrie. (…) Habitatul natural al acestor animale nu se regăseşte în România”, a declarat deputatul liberal.

Numărul fermelor de nurcă a scăzut semnificativ în ultimii ani

În România, numărul fermelor de nurcă a înregistrat o scădere semnificativă, ajungând de la 153 în 2013 la doar 13 în 2021. Această tendință a fost însoțită de o scădere a cererii, pe măsură ce tot mai mulți oameni au devenit conștienți că această industrie se bazează pe tratamente crude și inumane față de animale.

De asemenea, marile branduri din industria modei nici nu mai utilizează blănurile în produsele lor, potrivit specialiștilor din industrie. Motivul principal pentru această schimbare ar fi unul emoțional, potrivit designerului de modă Ioana Ciolacu.

Totuși, ea punctează că, la nivel de corporație, decizia nu este bazată doar pe emoție, ci și pe motive economice, deoarece clienții și consumatorii nu mai doresc astfel de produse.

„Acest produs considerat înainte de lux avea sens în epoca de piatră, când trebuia să alegi animalul sacrificat, foloseai toate părţile animalului şi blana lui era cea mai bună metodă să supravieţuieşti, să fii acoperit”, a explicat ea.

Designerul susține că au fost dezvoltate materiale „care sunt mai frumoase, mai uşor de lucrat”, „mai bune izolatoare” și nu implică „un sacrificiu suprem”.