Liderii UE au discutat în cadrul Consiliului European, timp de trei ore despre criza sanitară cauzată de pandemie și despre perspectiva unui nou val de infectări, chiar după vacanța de Crăciun. De asemenea, aceștia au mai vorbit și despre noul vaccin care ar urma să fie distribit în următaorele luni.

Se pare că situația este mult mai dificilă decât credeam, iar Europa este focarul mondial de infectări. De asemenea, OMS a anunțat joi că pe continent moare un bolnav de Covid la fiecare 17 secunde, încât liderii UE au renunțat să rezolve acum cealaltă criză, blocarea de către Polonia și Ungaria a bugetului UE și a planului de relansare economică.

În prezent, cea mai mare grijă, atât a șefilor de stat cât și de guverne este găsirea unei soluții pentru vacanța de iarnă a europenilor. Aceștia se tem că ar putea exista un al treilea val de infectări, având în vedere și protestele violente apărute în ultima pe vreme pe fondul restricțiilor impuse.

Călătoriile de sărbători, un adevărat pericol

În același timp, atât șefii de stat cât și de guverne din Uniune și-au exprimat profunda îngrijorare legată de ridicarea restricțiilor prea repede, ceea ce ar putea duce la un al treilea val de infectări. Ei au avertizat că este nevoie de limitarea călătoriilor, ceea ce ar pune o presiune pe sărbătorile de iarnă.

Aceaste temeri au fost confirmate de premierul Belgiei, Alexander De Croo, care a spus că liderii UE sunt foarte îngrijorați de călătoriile de sărbători.

„Mai multe țări au spus despre Crăciun ce am spus și eu înainte: trebuie să avem mare grijă să evităm un al treilea val provocat de Crăciun. Au fost multe discuții despre coordonarea europeană pe acest subiect. Suntem îngrijorați de vacanța de Crăciun, de vacanța de ski și de celelalte sărbători. Ar fi bine să avem o poziție comună a UE pentru că sunt riscuri mari. Ar trebui să încercăm să ne coordonăm pe subiectul ăsta”, a spus el.

Sărbătorile trebuie făcute în siguranță

Charles Michel susține că s-a discutat atât despre testare, vaccinare, cât și despre ridicarea restricțiilor. Acesta subliniează faptul că toată lumea își dorește să se bucure de sărbători, însă totul trebuie să fie făcut ”în siguranță”.

„Am discutat trei subiecte importante: testarea, vaccinarea și coordonarea la ridicarea restricțiilor.

Despre testare am discutat cum să dezvoltăm o abordare comună pentru testele rapide antigen. Acestea sunt complementare testelor PCR și trebuie să ajungem la o recunoaștere reciprocă a rezultatelor acestor teste.

Despre vaccinuri. Rezultatele testelor recente sunt încurajatoare, vaccinurile sunt foarte aproape de a fi folosite și trebuie să fim pregătiți. Am convenit să grăbim pregătirile pentru campaniile naționale de vaccinare. Vor exista provocări logistice legate de depozitare, transport și numărul dozelor. O altă problemă va fi comunicarea. Numărul cetățenilor care nu au încredere în vaccin crește și trebuie să comunicăm clar avantajele vaccinării.

Am discutat și despre ridicarea restricțiilor. Trebuie să învățăm din lecțiile trecutului și să avem grijă când ridicăm restricțiile. Ar trebui să se întâmple gradual. Cu toții vrem să sărbătorim sărbătorile sfârșitului de an dar în siguranță”, a spus Charles Michel.

Liderii UE se vor întâlni din nou în decembrie, de data aceasta fizic, la Bruxelles, pentru a pune pe masă soluțiile pentru aceste probleme, dar și pentru a gestiona cealaltă criză majoră – blocarea fondului de redresare economică de către Ungaria și Polonia.