Este posibil ca Trump să mai ia un mandat marșând pe strategia ”lege și ordine” în suburbii, se întreabă Rachel Bucchino într-un text de pe NationalInterest.org.

O întrebare care vine și după ce la Convenția Națională Republicană, vorbitorii s-au concentrat pe restabilirea legii și a ordinii, menționând că protestatarii „doresc să abolească suburbiile” și că „nu vom fi niciodată liberi să ne construim un viitor mai luminos”, dacă democrații pun mâna pe Casa Albă în noiembrie.

După cum precizează Bucchino, Trump vrea să apeleze la alegătorul din suburbie, după modelul folosit de fostul președinte Richard Nixon. În 1968, an esențial în politica din SUA, violențele au explodat în peste 100 de orașe americane, cu jafuri și cu uciderea unor civili, ca răspuns la asasinarea lui Martin Luther King Jr.. Pentru că violența și criminalitatea puseseră stăpânire pe America, Nixon a intrat în campanie mizând pe această carte, promițând alegătorilor restabilirea legei și ordinii și o finanțare mai mare poliției.

De la Nixon citire

Tema și tactica lui Nixon, de a se adresa în mod special alegătorilor din suburbii, acelor votanți care nu protestează și reprezintă o majoritate tăcută, au fost folosite de Trump și la alegerile din 2016.

„Când voi depune jurământul, anul viitor, voi restabili legea și ordinea în țara noastră”, aspuneTrump, înainte de a câștiga alegerile din 2016.

„Cred că ceea ce a înțeles Nixon a fost că atunci când lumea se destramă, oamenii își doresc un lider puternic, a cărui prioritate maximă este protejarea Americii. Anii ’60 au fost răi, și acum este foarte rău. Americanii simt că este din nou haos ”, declara Trump acum 4 ani.

După cum subliniază autoarea articolului, Trump și-a făcut din reducerea criminalității și susținerea legii și ordinii un imperativ, în special în campania din acest an. Iar pe măsură ce protestele împotriva criminalității și a poliției continuă și mai intens, Trump a încercat să-i convingă pe alegătorii din suburbii să-i sprijine campania în noiembrie, promițând că va rezolva aceste probleme.

Va funcționa și la Trump?

Dacă în cazul lui Nixon strategia privind suburbiile s-a dovedit a fi de succes, ea ar putea să nu funcționeze și la Trump. Și asta pentru că, spre deosebire de 1968, suburbia este acum mult mai diversă din punct de vedere rasial. Nu mai există clasa mijlocie și superioară și rezidenți albi. În schimb, au apărut clase și rase diferite, care au adus idei politice noi în comunitățile lor.

Unele sondaje indică, de asemenea, că votanții din suburbii ar susține mișcarea Black Lives Matter. Poate că nu susțin neapărat violența asociată cu ea, dar acțiunile protestatarilor nu sunt principala preocupare a alegătorilor de aici. Problema cea mai importantă pentru aceștia, a indicat sondajul, este coronavirusul/bolile.

Așadar, Trump poate încerca să convingă alegătorii că va restabili legea și ordinea, dar această strategie ar putea să nu dea rezultate în cazul său, întrucât votanții din suburbii au alte temeri decât protestele, jafurile și atacurile armate.