Iasi, al patrulea oraș ca mărime din România și un important pol economic și academic, se confruntă, ca mai toate marile orașe, cu reale probleme de trafic rutier. Constrânsă de recentele schimbări urbane și demografice, Municipalitatea Iași a găsit un răspuns adecvat nevoii de a se menține competitivă din punct de vedere economic și de a îmbunătăți calitatea vieții ieșenilor, alegând dezvoltarea unui sistem integrat și adaptiv de management al traficului rutier, sistem care va susține și dezvoltările viitoare ale orașului.     

Proiectul, care va fi realizat de UTI Grup, câștigătorul licitației organizate de Primăria Municipiului Iași, este al doilea ca importanță și mărime din România după cel implementat în București de aceași companie și presupune modernizarea a 90 de intersecții. Acestea vor fi echipate cu semafoare noi și cu cele mai moderne automate de dirijare a traficului care, prin intermediul senzorilor instalați în carosabil, vor permite funcționarea sistemului de management al traficului în regim de dirijare adaptiv. De asemenea, traficul rutier va fi monitorizat prin instalarea unui sistem de supraveghere video urbană, ambele sisteme fiind conectate printr-o infrastructură subterană de comunicații cu fibră optică, datele colectate fiind procesate într-un Centru de Control specializat și dedicat activităților aferente managementului traficului rutier.
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere”, valoare sa fiind de 69,9 milioane lei.  

Prin soluțiile proprii de management de trafic integrate în conceptul SmartCity, UTI Grup va sprijini municipiul Iași în eforturile de dezvoltare durabilă și eficientă, al cărei scop final este îmbunătățirea calității vieții cetățeanului.
“Încrederea pe care autoritățile Municipiului Iași ne-au acordat-o ne onorează și ne confirmă în acelați timp, adaptabilitatea și valoarea soluțiilor noastre. Vom face toate eforturile pentru ca experiența, cunoștintele și tehnologiile UTI, integrate în conceptul SmartCity, să ofere orașului și locuitorilor săi sistemul de management al traficului rutier de care au nevoie. Astfel, orașul Iași se va plasa în elita orașelor care au acționat prin soluții tehnologice moderne în vederea sistematizarii traficului, a reducerii timpului petrecut în trafic și a poluării cauzate de autovehicole. Prin implementarea acestui proiect calitatea vieții va crește simțitor în municipiul Iași”, a declarat Adrian Florea, Director, Linia de business Sisteme de Transport Inteligente, UTI Grup.

Printre principalele beneficii ale sistemului se numără: reducerea timpilor de aşteptare la semafor, fluidizarea traficului și reducerea blocajelor, creșterea gradului de siguranță a participanților la trafic, reducerea accidentelor rutiere și, în final, reducerea poluării.

UTI Grup este lider național în dezvoltarea de proiecte de management al traficului rutier și a implementat astfel de proiecte atât în România  – București, Craiova, Deva, Zalău, Baia Mare, Brașov, Arad, Ploiești, Mediaș, cât și în Polonia – Szczecin și Kalisz.