"Proiectul de la Roşia Montană e despre interesul naţional al României, despre viitorul României, despre riscurile pe care România trebuie sau nu trebuie să şi le asume. Nu e un proiect pentru pensia preşedintelui Traian Băsescu, nu e un proiect prin care plătim datoriile din campanie ale nimănui" a declarat liderul PSD. Acesta a promis că proiectul "va fi în continuare blocat pentru că nu toţi politicienii pot fi cumpăraţi, aşa cum e cumpărat preşedintele Traian Băsescu, cum sunt cumpăraţi alţii din toate partidele".
USL cere desecretizarea contractului

Strategia USL pentru mediu cere desecretizarea contractului cu RMGC și organizarea unui referendum local sau național, precum și "o dezbatere serioasă" în Parlament pe această temă. USL mai vrea realizarea unei evaluări independente care să arate care sunt beneficiile şi costurile implicate pentru statul român, câte locuri de muncă vor fi create, care va fi rolul şi poziţia părţii române, precum şi beneficiile financiare reale.
De asemenea, Uniunea cere "o analiză independentă cu privire la interesele reale ale persoanelor si companiilor care vor să investească la Roşia Montană", care să arate care sunt acţionariatul şi conducerea acestor companii, destinaţia fondurilor de promovare ale acestui proiect, atât în zona societăţii civile cât şi in zona politică şi o evaluare a modului în care s-au tranzacţionat acţiunile privind acest proiect la bursele externe şi în ce măsură persoane care au influenţat deciziile oficiale au luat parte şi la speculatiile bursiere. USL solicită totodată respectarea Rezoluţiei Parlamentului European cu privire la interzicerea exploatărilor cu cianuri pe teritoriul UE.
PDL:Judecata lui Ponta, întunecată de ură
Crin Antonescu și Victor Ponta sunt atât de orbiți de ură împotriva șefului statului încât sunt în stare să sacrifice investiții străine aducătoare de locuri de muncă și de dezvoltare într-o regiune săracă a țării numai pentru că acestea sunt susținute de Traian Băsescu, a spus purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu.
"Acest gen de abordare arată nu doar iresponsabilitate ci și micime. În declarația sa de astăzi, Victor Ponta dovedește încă o dată că nu poate fi un lider politic respectat în România de astăzi", a arătat Sever Voinescu, precizând că liderului PSD nu-i pasă că oamenii din Alba nu au locuri de muncă, că zac în sărăcie și nu au perspective.

"Lui Victor Ponta ura împotriva lui Traian Băsescu îi întunecă complet judecata. Dar mă întreb de ce i-ar păsa lui Victor Ponta de oamenii din Alba sau din ale locuri din România? El are un loc de muncă stabil, un salariu bun, o casă confortabilă, își petrece vacanțele în destinații exotice cu prieteni bogați, conduce mașini în raliuri. De ce i-ar păsa?", a întrebat retoric democrat-liberalul. Dar oamenii văd și judecă, a mai spus Sever Voinescu, zi de zi Victor Ponta dovedindu-se a fi apărătorul unui stat care consumă și inamicul investițiilor producătoare de locuri de muncă.
Baltazar: Proiectul rămâne blocat din pricina "încărcăturii emoționale"
Din perspectiva analistului economic Bogdan Baltazar, aceste declarații reprezintă doar ”un politicianism ieftin”. Acesta a precizat că proiectul este unul ”extrem de interesant deoarece exploatează bogățiile țării în condiții de siguranță, nivelul cianurilor din iaz este unul foarte mic”.

În ceea ce privește eventualele beneficii pentru statul român ca urmare a exploatării miniere de la Roșia Montană, Baltazar enumeră, pe lângă viitoarele încasări, și accesul la o tehnologie modernă de exploatare a aurului, mai ales că zăcăminte de metal prețios se mai găsesc și în alte zone. Potrivit lui Baltazar, acest proiect rămâne deocamdată blocat, pentru că are o foarte mare încărcătură emoțională.

Ionel Blănculescu: Condiţia desecretizării contractului nu are bază reală

"În calitate de consultant financiar, independent de proiectul Roşia Montană, însă dependent de propriile analize, indiferent că subiectul se numeşte RMGC , OMV Petrom, management privat la companii de stat sau orice altă temă economică importantă, iau act de faptul că, în viziunea USL, acest proiect este condiţionat de anumite elemente, precizându-se: «USL nu susţine demararea exploatării aurului la Roşia Montană fără îndeplinirea acestor condiţii şi răspunsul la întrebările ridicate»", susţine consultantul Ionel Blănculescu.

Din punctul acestuia de vedere, "este o poziţie corectă a unei entităţi, chiar politică fiind aceasta, din afara zonei de analiză a acestui complex proiect. Desigur, nu este locul în acest articol pentru a prezenta succint răspunsuri la întrebările pe care entitatea politică şi le pune, însă toate acestea se regăsesc în analizele efectuate pe www.blanculescu.ro".

În ceea ce priveşte una dintre problemele ridicate, desecretizarea contractului, Blănculescu susţine: "ca şi condiţionalitate nu are bază reală, neexistând, în afara actului constitutiv al societăţii RMGC, ce poate fi «desecretizat», mai corect spus descărcat de pe internet sau de la Registrul Comerţului, fiind la îndemâna oricui vrea, un alt contract secretizat. Singurul lucru secretizat, însă, de statul român, nu de compania de proiect, ca obligaţie prin legea siguranţei naţionale şi prin legea mineritului este licenţa de exploatare, posibil a fi desecretizată numai prin modificarea legislaţiei în vigoare, prin Parlamentul României". Oricum, aceasta nu cuprinde decât chestiuni tehnice, pe care statul român le protejează, nedorind ca subsolul aurifer al României să fie subiect de presă tabloidă în Franţa, pentru că tot este la modă "să fim vopsiţi în fel şi chip" în acest spaţiu francofon, precizează Ionel Blănculescu.

"S-ar spune, probabil, ce stat mai este şi ăsta, vecin UE, pretendent Schengen, care-şi ridică poalele în cap, arătându-şi rezervele de aur, argint şi altele, tuturor, dupa o investiţie de 120 milioane dolari ca să le afle? Am fi probabil subiect de ştiri distractive, similar celui mai deocheat autogol din istoria fotbalului, marcat de portar în propria-i poartă, în numai 10 secunde de la începerea meciului", mai adaugă analistul financiar.

Potrivit previziunilor acestuia, proiectul Roşia Montană se va realiza, iar forţele politice din România, "după ce îl vor cunoaşte în profunzime, din punct de vedere tehnic,vor fi de acord cu acesta, deoarece va produce prosperitate şi nivel de trai mai ridicat şi poate mai suportabil pentru electoratul din România".

"Primul noroc după comunism şi capitalism sălbatic"

Ionel Blănculescu spune că, dacă ne dezicem de acest proiect, înseamnă că ne dezicem de o viaţă mai bună. "În acel moment, prietenii noştri din Qatar, cel mai bogat stat din lume, implicat în alt proiect aurifer din România, ne vor întreba dacă suntem bine, dacă nu s-a întâmplat ceva cu noi, pentru a ne acorda primul ajutor", precizează el.

Potrivit acestuia, nu este cazul sa ne dezicem de acest proiect sau de orice alt proiect care poate aduce prosperitate cetăţenilor României.

Consultantul financiar a enumerat beneficiile proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană: "Pe scurt, venituri directe la statul român, pe parcursul a 18 ani, construcţie şi exploatare, de 5,6 miliarde dolari, sub formă de taxe, impozite, redevenţe şi dividende, şi indirect, ca urmare a factorului de multiplicare de 3,5 ori, pe orizontala economiei, de aproximativ 20 miliarde dolari, pe întreaga perioadă a proiectului, de 27 de ani, incluzând şi cei nouă ani destinaţi închiderii şi reamenajării ecologice a teritoriului".

Totodată, aproximativ 1.000 de firme pe orizontala economiei, unele existente, altele care se vor crea, vor beneficia de pe urma proiectului, iar circa 4.000 de muncitori vor fi implicaţi în diferite faze ale proiectului, mai spune Blănculescu.

Pe scurt, 56% din ce va genera proiectul în cei 27 de ani de viaţă vor rămâne în România. "Şi dacă vom avea oportunitatea dublării sau triplării preţului aurului, ca mediu de refugiu în urma Furtunii Perfecte, ce va lovi omenirea în perioada 2012-2013 (Nouriel Roubini şi eu, care o extind la 2014), uncia de aur putând să ajungă la 5.000 dolari, atunci chiar putem spune că România, după 45 de ani de comunism şi 22 de ani de capitalism sălbatic, înregistrează primul noroc în existenţa sa", a conchis analistul financiar.