Democrații susțin că legea va aborda creșterea prețurilor, în timp ce republicanii afirmă că noile cheltuieli vor agrava inflația, potrivit Kitko. Criticii legii afirmă că aceste cheltuieli uriașe vor contribui la inflație, în loc să o combată.

Proiectul de lege conține, printre altele, eforturi de creștere a impozitelor, despre care Comisia de Buget a Congresului spune că vor ajunge să reducă ușor deficitul. Pentru fostul congresman de Texas, Ron Paul, legea vine  prea târziu.

Va urma colapsul. Datoria trebuie lichidată!

„Va urma colapsul. Datoria trebuie lichidată”, a afirmat fostul congresman.

„Ar fi mai bine dacă guvernul va renunța la cheltuieli. Echilibrați bugetul! Nu mai acumulați datorii! Dar, având în vedere propria experiență politică, pot spune că asta nu se va întâmpla”, a afirmat acesta.

„Vorbesc despre colapsul inevitabil al economiei, iar acest lucru poate veni mai devreme decât credem”, a avertizat el.

Acesta este abia începutul!

„Datoria este acolo și nu o vom plăti într-un mod normal, onorabil și moral. Vom continua așa, până când piața va câștiga”, spune polititicianul. El adăugat că „trebuie să existe un default, iar acesta vine de la plata facturilor cu bani tipăriți”, ceea ce ar duce la o inflație paralizantă.

Paul spune și că o inflație paralizantă ar crea o „amenințare politică”, deoarece inflația erodează bogăția clasei de mijloc.

„Cu americanii săraci care trăiesc pe stradă și cu o clasă de mijloc care nu-și mai poate plăti facturile, este abia începutul”, avertizează fostul congresman.

Deși proiectul de lege conține „reducerea inflației” chiar în titlu, este puțin probabil ca politicile sale să pună capăt creșterii prețurilor în viitorul apropiat, crede și Bill Adams, economist șef la Comerica Bank. „Pe termen scurt, fluctuațiile prețurilor la energie, alimente și locuințe vor stabili ce se va întâmpla cu inflația în acest an”, spune el.

Va putea lupta proiectul de lege cu inflația?

Sarcina de a reduce inflația pe termen scurt revine în mare parte Rezervei Federale, care s-a angajat într-o serie de patru majorări ale ratei dobânzii de referință, menite să reducă creșterea costurilor. Fed poate reduce cheltuielile de consum care propulsează economia, făcând împrumuturile  mai scumpe.

Chiar dacă noua lege nu are ca obiectiv o abordare privind combaterea inflației, își propune să reducă prețurile pe care americanii le plătesc într-un domeniu cheie: sănătatea.

„Costurile pentru sănătate sunt un factor important al inflației în această țară”, spune Adams, adăugând că SUA este singura țară, în rândul economiilor dezvoltate, în ceea ce privește sumele mari cheltuite pentru îngrijirea sănătății, comparativ cu ceea ce primesc cetățenii săi.