Epidemiologii se tem că va fi mai dificil ca oamenii să fie din nou convinși să poarte măști, în special cei care credeau că pandemia s-a încheiat.

În mai, când CDC anunța că persoanele complet vaccinate ar putea să renunțe la măști și la distanțarea socială, se contura firav revenirea la normalitate, arată o analiză Statnews.

Dar epidemiologii au avertizat că mișcarea nu ar trebui interpretată ca sfârșitul pandemiei Covid-19 ca o preocupare zilnică. Vremea mai rece sau evoluția virusului ar putea aduce restricții.

Acum, americanii par șocați de evoluția evenimentelor. Recent, CDC a sfătuit pe toată lumea, chiar și pe cei care s-au vaccinat, să revină la măști în interior.

Perspectiva luptei cu o fază prelungită a unui focar și revenirea la restricții în continuă evoluție a readus o altă caracteristică a pandemiei care a pus stăpânire pe America: furia.

De data aceasta nu este doar refrenul anti-mască preponderent republican care își ridică capul sfidător. De pe o coastă pe alta a Americii și pe tot spectrul politic crește disprețul față de persoanele nevaccinate.

„Oamenii nevaccinați sunt cei care ne dezamăgesc”, a declarat guvernatorul republican din Alabama, Kay Ivey. Statul său, cu una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din țară, se clatină cu o creștere de 530% a cazurilor Covid-19 în doar trei săptămâni.

Luptă între cei vaccinați și cei anti-vaccin

Cei vaccinați, care au câștigat libertatea, cu călătorii, concerte în aer liber, sport, școală și întâlniri cu prietenii, simt că acest câștig le este amenințat de cei care încă rezistă vaccinării. Deși poate suna ca indignare îndreptățită, profesioniștii din domeniul sănătății mintale spun că în spatele ei se află, de fapt, frica.

Pentru cei care și-au câștigat existența studiind pandemii, există o altă lecție în revărsarea actuală a indignării- pericolul de a stabili așteptări nerealiste. „Una dintre marile greșeli a fost aceea de a nu se clarifica faptul că acesta va fi un război lung”, crede istoricul John Barry.

Oficiali de rang înalt din domeniul sănătății au promovat intens ideea că ieșirea din pandemie depinde de imunitatea de turmă.
Dar chiar înainte de apariția variantei Delta, unii oameni de știință aveau dubii că acest lucru ar funcționa. Noile variante ar putea eroda protecțiile conferite de vaccinuri. Acum Delta pare să facă exact asta.

Cât va mai dura pandemia

Un scenariu mai probabil pentru ieșirea din faza pandemică a Covid-19 a fost că, în timp, probabil o perioadă de ani, sistemul nostru imunitar va învăța suficient despre SARS-CoV-2 pentru a preveni cele mai letale simptome de infecție. În acest fel, agentul patogen pandemic ar deveni unul endemic.

Cercetătorii epidemiologici au prezis că această tranziție ar putea dura de la câțiva ani până la câteva decenii, în funcție de cât de repede se răspândește agentul patogen și de cum sunt adoptate vaccinurile. Acesta nu este intervalul de timp pe care majoritatea oamenilor l-au gândit.

Drept urmare, oamenii nu sunt acum doar furioși, ci neagă și faptul că, după tot ce au îndurat – de la blocaje la cursa istorică pentru găsirea unui vaccin Covid – SARS-CoV-2 este încă printre noi.

De aceea, epidemiologii se tem că va fi și mai dificil ca oamenii să fie din nou convinși să poarte măști, în special cei care credeau că pandemia s-a încheiat pentru ei în momentul în care s-au vaccinat.