Pentru a asigura egalitatea la vaccinare, OMS cere țărilor să întrerupă administrarea celei de-a treia doze

Potrivit lui Ghebreyesus, în timp ce țările bogate au administrat deja peste 100 de doze pentru fiecare 100 de locuitori, în cele mai sărace țări această rată este de doar 1,5/100. „Nu este o exagerare să spunem că ruta acestei pandemii depinde de deciziile adoptate de G-20 [grupul celor mai mari 20 de economii din lume]”, a declarat miercuri (4 august) directorul OMS.

În ultimele săptămâni, Israelul, Uruguayul, Ungaria și Germania au anunțat o doză de consolidare a imunizării populațiilor lor, conform folha.uol.com.br

Ghebreyesus a solicitat suspendarea acestor campanii

Ghebreyesus a solicitat suspendarea acestor campanii cel puțin până la sfârșitul lunii septembrie, pentru a se asigura că cel puțin 10% din populație este protejată în toate țările.

Discuția despre aplicarea unei a treia doze de vaccin (sau a doua, în cazul imunizatorilor cu doză unică, cum ar fi cea de la Janssen) a crescut în țările care au deja campanii de vaccinare avansate, din cauza semnelor potrivit cărora protecția oferită de medicamente scade odată cu trecerea lunilor.

Potrivit directorului pentru vaccinare al OMS, Katherine O’Brien, nu există, însă, vreo dovadă științifică că această consolidare este necesară, iar țările care studiază această măsură – precum Statele Unite și Regatul Unit – trebuie să-și concentreze eforturile asupra completării imunizării celor mai vulnerabili.

„În momentul de faţă, există o inegalitate extraordinară în protecția împotriva COVID în lume”, a declarat Bruce Aylward, consilierul principal al OMS. El a menţionat cazul Africii, unde doar 2% din populație este deja complet vaccinată, lăsând în afara grupuri prioritare, cum ar fi persoanele în vârstă, bolnavii și profesioniștii din domeniul sănătății.

„Ceea ce cerem este mai multă solidaritate. Ca țările bogate să-și rețină politicile de imunizare de consolidare până când vom avea resurse suficiente pentru a proteja lumea”, a declarat acesta.

Același raționament trebuie să fie valabil și pentru imunizarea copiilor

Directorii OMS consideră că același raționament trebuie să fie valabil și pentru imunizarea copiilor. „Grupul nostru internațional de consilieri științifici recomandă ca vaccinarea să urmeze ordinea de prioritate, de la cei mai vulnerabili la cei mai puțin vulnerabili. Acest lucru a fost făcut pe plan intern în țări, dar trebuie făcut la nivel global”, a afirmat Aylward.

„G-20 trebuie să-și asume angajamente concrete pentru a sprijini obiectivele globale de vaccinare. Facem apel la toți cei care au influență – sportivi olimpici, investitori, lideri în sfera afacerilor, lideri religioși și fiecare persoană din propria familie și comunitate – să susțină apelul nostru la un moratoriu”, a declarat Ghebreyesus.

Deși OMS coordonează politicile de sănătate și vaccinare din întreaga lume, cu un rol important în cele mai sărace țări, nu are autoritatea de a-și impune recomandările. Cererile anterioare cu același obiectiv de a permite mai multor vaccinuri să ajungă la cei mai nevoiași nu au fost satisfăcute.

Acesta a fost cazul, de exemplu, apelului pentru ca guvernele să nu înceapă vaccinarea copiilor și a adolescenților înainte ca toți vârstnicii și profesioniștii din domeniul sănătății să fie imunizați în lume sau al recomandării ca vaccinarea să nu fie utilizată ca o condiție pentru a permite călătoriile internaționale.

Întrebat dacă cererea privind un moratoriu se extinde și la cazuri precum pacienții cu probleme de imunitate, pentru care se constată că vaccinarea completă regulată nu este suficientă, OMS a spus că persoanele deosebit de vulnerabile trebuie să fie protejate în continuare, dar principalul aspect este schimbarea peisajului mai larg.

„Acesta este și motivul pentru care trebuie menținute măsurile de control a transmisiei. Nu dorim o escaladare a spitalizărilor și a deceselor”, a afirmat O’Brien.

Aceasta a declarat că este posibilă contaminarea persoanelor deja complet imunizate, deoarece eficacitatea medicamentelor nu este niciodată de 100% și că sporirea numărului de cazuri se datorează nu eșecurilor vaccinurilor, ci relaxării măsurilor de prevenţie.

Sursă foto: Dreamstime