Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul III 2009 comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut cu 7,1 procente, potrivit estimărilor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică.

Faţă de trimestrul al doilea al acestui an, s-a înregistrat o scădere de 0,7%,în timp ce, la o comparaţie între primele trei trimestre ale acestui an faţă de primele trei ale anului precedent, se observă o scădere cumulată de 7,4%.

UPDATE
Liviu Voinea: Cât de veridice sunt datele preliminare?

Datele comunicate de către INS confirmă la o primă vedere estimările instituţiilor internaţionale care vorbesc despre o prăbuşire economică a României în acest an cuprinsă între şapte şi opt procente, cea mai mare din Europa, după Estonia.

Totuşi, datele acestea sunt doar estimări-semnal ale INS, publicate la numai 45 de zile de la încheierea trimestrului de referinţă. Varianta provizorie a PIB va fi dată publicităţii pe 3 decembrie.

Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicată, se declară surprins de aceste cifre. „Am mari rezerve cu privire la aceste estimări-semnal. Este o scădere mult prea mică. Pentru anul acesta, eu mă aştept la o scădere economică de două cifre. Dacă luăm de bune aceste date, este ca şi cum am spune că economia şi-a revenit în trimestrul al treilea”, spune el.

Voinea atrage atenţia asupra faptului că „tot din datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică, reiese că producţia, cifra de afaceri medie din economie, investiţiile străine, lucrările de construcţii au înregistrat scăderi mult mai mari, cifrele nefiind în acestă zonă de 7-8%”.

UPDATE2
Ilie Şerbănescu: O scădere normală, în contextul actual

Analistul Ilie Şerbănescu apreciază că „scăderea aceasta este una normală, în contextul actual. Cu toate acestea, nu trebui să uităm că INS are un monopol în ceea ce priveşte acest tip de date. Nu ştim pe ce se bazează exact când îşi fac calculele. La fel şi cu inflaţia, INS o anunţă, dar nu putem şti altceva. Trebuie să luăm de bune aceste date, pentru că altele nu avem”.

Şerbănescu arată că, în fapt, au evoluat bine „doar domeniile care nu contează cu adevărat. În timp ce industria scade, avem un sistem financiar stabil. Sunt sigur că sistemul bancar a fost înfloritor şi în acest trimestru”.

El avertizează asupra faptului că în trimestrul următor se va înregistra o scădere faţă de trimestrul similar din 2009, mai mică decât aceasta. Astfel, se va aprecia că pentru România, criza s-a terminat. „Să fim pregătiţi şi să nu ne amăgim. În trimestrul al patrulea al anului 2008 a fost vorba despre începutul crizei în România şi începutul scăderii economice. Să ne bucurăm atunci când PIB îşi va reveni, dacă nu pe plus, măcar să fie pe zero”, ne-a declarat Şerbănescu.

UPDATE3
Italia şi Olanda ies din recesiune

Privind spre vest, azi au anunţat rezultate preliminare Italia şi Olanda. Situaţia este mai îmbucurătoare aici, cele două ţări înregistrând creşteri economice, care marchează ieşirea din recesiune.

Astfel, Italia a crescut cu 0,6%, iar Olanda cu 0,4%. Cifrele indică evoluţiile din trimestrul al treilea faţă de trimestrul al doilea al acestui an.

Economia Italiei a revenit pe creştere după cinci trimestre consecutive cu evoluţie negativă, sprijinită de relansarea activităţii din industrie şi servicii, potrivit institutului naţional de statistică. În ritm anual, Produsul Intern Brut s-a diminuat în al treilea trimestru cu 4,6%. Pentru ansambul acestui an, guvernul de la Roma estimează o contracţie economică de 4,8%.

Economia Olandei s-a comprimat cu 3,7% în al treilea trimestru, comparativ cu perioada similară din 2008, evoluţie negativă mai puţin accentuată decât scăderea de 5,4% din trimestrul doi. „Recesiunea puternică a fost depăşită, după patru trimestre de scădere economică”, a declarat economistul şef al biroului central de statistică olandez, Michiel Vergeer.

Franţa a crescut cu 0,3%
Economia Franţei a continuat să crească în al treilea trimestru, cu 0,3%, după un avans similar în cele trei luni anterioare, a anunţat ministrul Economiei, Christine Lagarde. „Sunt mulţumită cu un avans de 0,3% pentru al treilea trimestru. În trimestrul patru cred că evoluţia economiei va fi tot pozitivă”, a precizat ea.

Guvernul francez estimează că în acest an PIB se va comprima cu 2,25%, din cauza recesiunii puternice de la sfârşitul anului trecut şi începutul lui 2009. Pentru 2010, premierul François Fillon a preconizat un avans economic de până la 1,5%, considerându-l unul dintre cele mai puternice din Europa.

Faţă de Italia şi Olanda, Franţa a ieşit din recesiune în al doilea trimestru al acestui an, cu o creştere economică de 0,3%, ca şi Germania.

UPDATE4
FMI: Economia mondială îşi revine

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn a declarat că Economia mondială a revenit pe creştere, însă avansul din 2010 şi 2011 va fi inferior nivelului anterior crizei, iar riscul ca SUA să intre în recesiune este foarte redus.

„Cred că scenariul unei noi recesiuni în SUA este improbabil. Există anumite riscuri, însă cred că acestea nu se vor materializa”, a afirmat Strauss-Kahn.

Totodată, el consideră că la nivel mondial creşterea economică a căpătat forţă, însă a avertizat că evoluţia din 2010 şi 2011, deşi pozitivă, va fi mai slabă decât cea avută anterior crizei.

UPDATE5
Economia europeană, în uşoară revenire

Uniunea Europeană a ieşit din recesiune tehnică în trimestrul al treilea, cu o creştere economică de 0,2% faţă de perioada aprilie-iunie şi o creştere cu 0,4% în zona euro, potrivit primelor estimări ale Eurostat.

Economia UE a scăzut cu 4,3% în perioada iunie-septembrie faţă de acelaşi interval din 2008, iar cea a zonei euro cu 4,1%, se arată în raportul Eurostat.

Dintre cele 17 state membre care au raportat deja către Eurostat datele privind PIB pe trimestrul al treilea, şapte (inclusiv România) au înregistrat contracţie economică, iar zece au raportat creştere faţă de trimestrul al doilea.

În ceea ce priveşte evoluţiile anuale, toate cele 17 ţări au înregistrat scăderi ale PIB. România a avut a patra contracţie a PIB în trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cele mai mari scăderi fiind înregistrate de Estonia (-15,3%), Lituania (-14,3%) şi Ungaria (-8%). Cele mai reduse scăderi anuale au fost raportate de Grecia (-1,6%), Franţa şi Portugalia (-2,4%).

DETALII
Comunicatul Eurostat, care include şi tabelul cu evoluţiile tuturor ţărilor membre, îl puteţi descărca de aici.
Comunicatul INS poete fi descărcat de aici.