La sediul guvernului, miniştrii au dezvăluit, rând pe rând, care sunt măsurile de restructurare care vor fi luate în perioada următoare. Măsurile sunt oarecum asemănătoare, la aproape fiecare minister urmând să fie comasate o serie de agenţii, precum să şi concedieze o parte a personalului.

Pe tot parcursul anului 2009, Ministerul Economiei va disponibiliza 10.200 de angajaţi în cadrul programului de restructurare din acest minister.

Conform declaraţiilor lui Adriean Videanu, procesul de restructurare a început la 1 ianuarie 2009 şi se va termina pe 31 decembrie 2009.

Restructurările din cadrul aparatului de stat survin la recomandările Fondului Monetar Internaţional făcute Guvernului, recomandări care prevăd reducerea drastică a cheltuielilor bugetare.

0-35168-capitalaratator42.jpg
UPDATE: Câte posturi sunt reduse, ce economii se fac

Membrii guvernului au venit unul câte unul pentru a prezenta într-o conferinţă de presă coordonatele restructurării aparatului central precum şi instituţiile şi companiile pe care le au în administrare. În principal, de concedieri va fi afectat personalul TESA. De exemplu în Ministrul Sănătăţii personalul medical aproape că nu va fi afectat.

De asemenea, o parte a posturilor ce urmează să fie restructurate există numai pe hârtie, fiind, în unele cazuri ocupate de oameni care alte funcţii în cadrul respectivelor ministere. Au fost constatate unele situaţii în care au fost create institute şi agenţii care nu au apucat să funcţioneze la întreaga lor capacitate, fiind administrate de 2 angajaţi.

Astfel, situaţiile sumarizate anunţate de miniştrii de resort sunt următoarele:

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei restructurează 351 de posturi şi face economii de 1,31 milioane lei/lună

Ministerul Comunicaţiilor restructurează 314 posturi. Radiocom şi Poşta Română nu se restructurează încă.

– În cadrul Ministerului de Finanţe, din ANAF se vor restructura 477 de posturi care vor produce economii de 500.000 lei/lună. Ministrul Pogea a declarat că personalul se va redistribui pentru a se axa mai mult pe zonele cu risc ridicat de fraudă, decât pe obligaţia de plată a impozitelor. „Ca urmare a acestei restructurări, 46 de administraţii fiscale teritoriale aflate la nivelul comunelor, care nu au trezorerie, şi patru aflate la nivel orăşenesc vor fi desfiinţate. În total, discutăm de 50 de administraţii fiscale, la nivelul comunelor şi oraşelor, echivalentul a 477 de posturi dintre care 440 sunt ocupate”, a precizat Pogea.

Ministerul Sănătăţii va reduce 626 de posturi şi va face economii de 6,7 milioane lei/lună. O măsură însemnată aici este comasarea Antibiotice Iaşi cu Sanevit, cu Unifarm şi cu linia de producţie a Institutului Naţional Cantacuzino în Compania Farmaceutică Română. Mutarea nu va fi însă rapidă, având în vedere că Antibiotice Iaşi este listată la BVB.

Ministerul Mediului va restructura 444 de posturi şi va face economii de 16,879 milioane lei anual. Institutul National de Hidrologie se va comasa cu ANM pentur a forma Autoritatea Naţională pentru Hidrologie şi Meteorologie.

Ministerul IMM-urilor va restructura 260 de posturi şi va face economii de 3,313 milioane lei anual. De asemenea, de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor fi reduse 40 de posturi, iar de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci 63 de locuri de muncă.

Ministerul Muncii va restructura 1.316 de posturi şi va face economii evaluate de ministrul Sârbu la „circa 30 de milioane de lei anual”. Vor fi comasate Inspecţia Muncii cu Inspecţia Socială. Casa Naţională de Pensii nu va fi afectată.

Ministerul Educaţiei va restructura 401 posturi şi va face economii de 12 milioane lei anual. Ministrul Andronescu a anunţat că intenţionează să treacă cluburile sportive studenţeşti în administrarea universităţilor.

– Situaţia de la Ministerul Culturii este neclară, ministrul Paleologu nu a precizat numărul de posturi restructurate, dar a putut spune că vor fi efectuate economii de 2 milioane de lei pe an. ARTIMEX, care se ocupă de festivalul „George Enescu” se va restructura după terminarea evenimentului.

Ministerul Tineretului şi Sportului va restructura 169 de posturi. Ministrul Plăcintă a preferat să anunţe economiile în monedă europeană: „vom face economii de 385.000 de euro din fondul de salarii”.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a redus numărul unităţilor din subordine cu o cifră pe care ministrul de resort, Radu Berceanu, nu a putut să o precizeze, el afirmând că în urma restructurării vor fi eliminate 627 de posturi, fără a fi luate în calcul CFR Călători, CFR Marfă şi CFR SA.

UPDATE 2: Instituţiile din subordinea premierul fac şi ele restructurări

Per total, din rândul celor 21 de instituţii vor fi comasate sau plasate în administrarea unor ministere sau altor instituţii guvernamentale un număr de cinci. Astfel, vor rămâne în picioare 16 instituţii. Vor fi restructurate 1.317 posturi şi se vor face economii de 6 milioane lei anual. Dintre cele 1.317 posturi, circa o mie sunt în prezent ocupate, restul fiind vacante, dar bugetate.

Cea mai consistentă reducere de posturi va fi la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, de 920 de posturi. La mare distanţă se plasează ANRE cu 97 de posturi şi AVAS cu 88 de posturi. La Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor şi Oficiul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nu se vor face restructurări. La Institutul Naţional de Statistică restructurările au fost amânate deoarece la anul se vor ţine recensămintele de populaţie şi cel agricol.

Atenţie însă la posturile vacante. Nu este vorba despre posturi care nu există şi pentru care nu se achită bani. Aceste posturi există în organigramă, dar nu sunt în prezent ocupate. Dar, au fost deja bugetate pentru anul în curs. Concret, banii necesari salarizării personalului există. Imediat ce, să zicem, ar fi fost anhajat un om pe acel post, el şi-ar fi putut încasa salariul. Având în vedere faptul că restructurarea a atins în principal aceste posturi – pentru a fi evitate concedierile masive – este vorba totuşi despre bani care nu mai sunt ţinuţi în aşteptarea unui nou angajat, ci se reîntorc la buget.

UPDATE 3: Boc vrea la buget toate veniturile instituţiilor statului

Premierul Emil Boc a anunţat că guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului cu actele normative referitoare la restructurarea aparatului de stat. El susţine că reducerea de cheltuieli, precum şi de personal, face parte dintr-un plan mai amplu de „reformare a statului român”.

Emil Boc a precizat că cea mai importantă componentă a acestei restructurări este economia de bani de la bugetul de stat. În plus, el s-a arătat bucuros de faptul că veniturile proprii ale unei serii de instituţii vor intra la bugetul de stat. De asemenea, premierul a arătat că va fi mai atent cu modul în care aceste instituţii ale statului „risipesc banii publici”.

Boc a citat o serie dintre achiziţiile făcute de Inspectoratul de Stat pentru Construcţii, precum bărci cu motor, atutoturisme de teren, echipamente de videoconferinţă şi diverse alte dotări la preţuri exagerate. În total, achiziţiile însumează 53 de milioane de euro. La acestea se adaugă un sediu de 16 milioane de euro.