Elvetia are cea mai drastica propunere de lege, din istoria sa, pentru protectia mediului. Partidul Ecologist Elvetian a reusit sa propuna un proiect legislativ prin care vor fi interzise toate autovehiculele care au masa mai mare de 2,2 tone, emit mai mult de 250g CO2/km sau au bara de protectie periculoasa pentru pietoni. De asemenea, si masinilie diesel care nu sunt echipate cu filtru de particule vor fi interzise in cazul in care acest proiect de lege va fi aprobat.

Masinile care nu se incadreaza in aceste reguli si sunt inmatriculate inainte de posibila aprobare a acestei legi, vor fi obligate sa respecte limita de 100km/h viteza maxima.

UPDATE:

Demersul, privit ca o masura „moderata” de catre initiatorii sai, va indeparta de pe sosele mare parte din masinile Elvetiei, in afara de cele mai economice modele. Amatorii elvetieni de masini puternice precum Ferrari, Lamborghini, Bentley, Maserati, Porsche sau Aston Martin, nu vor mai putea sa-si inmatriculeze marcile preferate in cazul in care initiativa legislativa o sa devina lege.

Potrivit proiectului, din gama Porsche doar modelele Boxster si Cayman 2.7 vor fi acceptate, in timp ce AMG Mercedes, BMW-rile sport si modelele S/RS Audi vor deveni istorie. In ceea ce priveste masinile italiene, niciun model Ferrari, Maserati sau Lamborghini nu vor mai putea circula legal pe strazile elvetiene.

Pe de alta parte, actualele modele ale marcii Lotus, inclusiv Elise SC, vor fi acceptate, conform proiectului de lege, cel putin pana cand acesta va deveni si mai restrictiv. In segmentul SUV-urilor, unul dintre putinii supravietuitori va fi modelul Lexus RX400h, pe cand modelele X5, X6, Cayenne, ML si cele asemanatoare vor imparti o soarta mai putin fericita.

Proiectul a fost propus initial impotriva vehiculelor cu tractiune integrala, insa ulterior a fost extins catre un numar destul de mare de masini de lux care au un consum mare combustibil si care degaja cantitati insemnate de CO2.

Sursa: asphalte