Miliardarul israelian Lev Leviev face eforturi pentru a salva de la faliment grupul Africa-Israel Investments, care a dezvoltat prin intermediul subsidiarei sale AFI Europe mall-ul AFI Palace Cotroceni, compania fiind afectată de colapsul pieţei imobiliare americane şi având nevoie de restructurarea unor datorii de două miliarde dolari.

Leviev şi-a anunţat intenţia de a restructura datoriile Africa-Israel în luna august, provocând una dintre cele mai negre zile din acest an pentru bursa de la Tel Aviv, potrivit Bloomberg.

„Cea mai mare greşeală a noastră a fost expunerea pe piaţa din Statele Unite”, a explicat atunci „mogulul diamantelor” devenit investitor imobiliar, care a fost desemnat în 2007 de presă cel mai bogat om din Israel.
Leviev, în vârstă de 53 de ani, s-a născut în Uzbekistanul sovietic şi şi-a construit actualul imperiu imobiliar de miliarde de dolari în cei zece ani de „explozie” a economiei globale care au precedat criza financiară.

Miliardarul şi-a strâns averea din poziţia de proprietar al celei mai mari companii de diamante din lume, apoi a transformat Africa-Israel într-o companie uriaşă, cu un portofoliu de active care se întinde de la Moscova la New York.

„Criza l-a prins total nepregătit“

La apogeul perioadei de „boom”, Leviev a cumpărat proprietăţi imobiliare emblematice în Manhattan, New York, una dintre cele mai exclusiviste zone din lume, finanţând achiziţiile cu bani împrumutaţi.

„A devenit, încet-încet, foarte încrezător în sine – avea impresia că tot ce atinge se transformă în succes şi că tot ceea ce face are binecuvântarea divină. Criza l-a prins total nepregătit”, comentează Avi Nota, care s-a retras în 2007 din funcţia de director general executiv al diviziei Africa-Israel pentu proiecte imobiliare în Europa Centrală şi de Est.

Leviev încearcă acum să ajungă la o înţelegere cu creditorii Africa-Israel pentru a evita falimentul.
Ministerul israelian al Finanţelor a anunţat, în luna august, că obligaţiunile Africa-Israel reprezintă circa 0,6% din totalul economiilor de pensionare administrate de instituţiile financiare din Israel.

UPDATE: Operaţiunile din România nu sunt afectate

Activitatea Africa-Israel în România nu va fi afectată de problemele cu care se confruntă grupul la nivel internaţional, deoarece investiţiile de circa 200 milioane de euro în terenuri asigură independenţa financiară a proiectelor locale, susţine AFI Europe România.

„Situaţia din Israel nu afectează activitatea din România. Noi am investit în România circa 200 de milioane de euro în terenuri, care ne asigură dezvoltarea de proiecte pentru mulţi ani de acum înainte. Dacă vreau să merg mai departe cu aceste proiecte, trebuie doar să aduc finanţare de la bancă pentru că eu am deja partea mea de participare la investiţie prin terenuri”, a declarat Reuven Havar, directorul general executiv al AFI Europe România.

SURSA: Mediafax