Compania are un credit de peste 200 mil. euro de la un consorţiu bancar format din Deutsche Pfanbriefbank, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank luat pentru refinanţarea centrului comercial din Cotroceni. În acest moment, valoarea creditului este de 184 mil. euro, potrivit ultimului raport financiar al Africa Properties, publicat la Bursa de la Tel Aviv. Noua refinanţare va avea o dobândă formată din Euribor, plus o marjă de 2,45%. Valoarea de piaţă a AFI Cotroceni era de 545,5 milioane de euro, la 30 iunie 2018, cu 9% mai mare decât valoarea înregistrată în 2017. Mallul din Cotroceni se plasează pe locul doi în topul mallurilor cu cele mai mari afaceri din România, realizat periodic de revista Capital, cu o cifră de afaceri de 37,5 mil. euro în 2017 şi o pierdere de 9,8 mil. euro.

„Compania examinează şi posibilitatea refinanţării creditelor bancare obţinute pentru AFI Park 1-5 printr-o emisiune de obligaţiuni sau finanţare bancară“, se mai precizează în raportul financiar.  AFI Europe a obţinut un credit de 32 mil. euro de la BCR pentru finalizarea clădirilor de birouri AFI Park 2 şi 3, un împrumut de 13,4 mil. euro accesat la UniCredit Bank Austria pentru AFI Park 1 şi unul de 39 mil. euro de la Bank Leumi România folosit pentru finalizarea ultimelor două clădiri din AFI Park. De asemenea, pentru dezvoltarea mallului AFI Palace Ploieşti, compania a luat un credit de 31,92 mil. euro de la Raiffeisen Bank International Viena şi subsidiara Raiffeisen Bank Bucureşti, suplimentat cu alte 6 mil. euro. AFI Europe este unul dintre cei mai îndatoraţi investitori mari activi pe piaţa românească. AFI Europe a ajuns la un grad de îndatorare de circa 56%,

Decizia AFI Europe de a se împrumuta prin obligaţiuni pare că se întoarce împotriva investitoului. Creditorii companiei Africa Israel Investments, care controlează indirect AFI Europe, au decis la începutul anului trecut să caute un investitor dispus să preia controlul firmei. Modificarea acţionariatului ar putea determina anumite bănci care au finanţat până acum investitorul să ceară o rambursare imediată a creditelor. Suma totală a acestui tip de credite, pentru care băncile pot cere rambursarea anticipată, era de 204,5 mil. euro la finalul celui de-al treilea trimestru din 2018, potrivit ultimului raport financiar al companiei. Mai mult, incertitudinea legată de posibilitatea schimbării controlului ar putea afecta abilitatea grupului de a face noi credite pentru proiectele sale.