Proiectul AFI Tech Park, a cărui dezvoltare va fi împărţită în trei faze, va dispune de 56.000 mp închiriabili pentru birouri, care vizează companii din piețele de FMCG, auto, IT&C, BPO și piețe de servicii comune. Prima etapă va fi finalizată în trimestrul al doilea din 2018, oferind o suprafaţă de birouri de 20.000 mp și 2.000 mp de spații comerciale, care includ clubul de fitness „World Class” și magazinul „1 minute”, care au semnat contracte de închiriere de curând. Proiectul este dezvoltat în locul fostei fabrici Inox şi va cuprinde două clădiri de birouri de opt etaje și un turn de birouri de 14 etaje, având peste 5.000 m2 de zone verzi.

„AFI Europe România are o relație strategică excelentă și de lungă durată cu băncile, pentru finanțarea proiectelor pe care le inițiem. Prin proiectele noastre actuale de dezvoltare, și anume: AFI Tech Park, mallul și birourile AFI Brașov și AFI City, primul nostru proiect rezidențial pe care îl vom demara în curând în Bucureștii Noi, AFI Europe își continuă expansiunea în România”, a declarat David Hay, CEO AFI Europe Romania. Investiția totală pentru AFI Tech Park, etapa întâi, este de peste 30 de milioane de euro. Structura primei clădiri este deja finalizată.

Povara datoriilor

Ca mulţi dezvoltatori mari din piaţă, AFI Europe se bazează pe împrumuturi. Compania a ajuns la un grad de îndatorare de circa 56,6%. Pentru a ţine în frâu costul datoriei bancare, o parte din marii investitori apelează tot mai des la emisiuni de obligaţiuni. Acesta este şi cazul AFI Europe. Totuşi, decizia de a se împrumuta prin obligaţiuni, pare că se întoarce împotriva investitorului.

Creditorii companiei Africa Israel Investments, care controlează indirect AFI Europe, au decis la începutul acestui an să caute un investitor dispus să preia controlul firmei. Modificarea acţionariatului ar putea determina anumite bănci care au finanţat până acum investitorul să ceară o rambursare imediată a creditelor. Suma totală a acestui tip de credite, pentru care băncile pot cere rambursarea anticipată, era de 161,2 mil. euro la finalul primului semestru, potrivit unui raport financiar al companiei. Mai mult, incertitudinea legată de posibilitatea schimbării controlului ar putea afecta abilitatea grupului de a face noi credite pentru proiectele sale. Lucrurile s-au mai clarificat între timp, după ce grupul Saidoff, controlat de miliardarul american de origine israeliană Naty Saidoff, a ajuns la o înţelegere finală pentru preluarea grupului de firme Africa-Israel Investments pentru suma de circa 510 mil. euro, potrivit informaţiilor Capital.

 

CITIŢI ŞI Grupul care deţine AFI Cotroceni a fost cumpărat de un alt comerciant de diamante

Eşecul vânzării celor cinci clădiri de birouri care flanchează mallul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti nu este un semn bun. Compania are un credit de peste 200 mil. euro de la un consorţiu bancar format din Deutsche Pfanbriefbank, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank luat pentru refinanţarea centrului comercial din Cotroceni; altul de 32 mil. euro de la BCR pentru finalizarea clădirilor de birouri AFI Park 2 şi 3, un împrumut de 13,4 mil. euro accesat la UniCredit Bank Austria pentru AFI Park 1 şi unul de 39 mil. euro de la Bank Leumi România folosit pentru finalizarea ultimelor două clădiri din AFI Park. De asemenea, pentru dezvoltarea mallului AFI Palace Ploieşti, compania a luat un credit de 31,92 mil. euro de la Raiffeisen Bank International Viena şi subsidiara Raiffeisen Bank Bucureşti, suplimentat cu alte 6 mil. euro.