Oficialii companiei au declarat pentru Capital încă de anul trecut că vor să construiască un prim lot cu 200 de apartamente la Laromet.

„Plănuim să demarăm lucrările la AFI Braşov, care constă într-un centru comercial de 40.000 mp şi 25.000 mp de spaţii de birouri. Mai mult, ne aşteptăm să începem anul viitor primul nostru proiect rezidenţial din România, AFI City, în Bucureştii Noi. Suntem în continuare în căutare de noi oportunităţi similare celei din Braşov”, a declarat David Hay, CEO AFI Europe România.

Între timp, compania a început lucrările la al doilea său proiect de birouri din România, în cartierul Rahova. AFI Europe ridică aici un complex cu o suprafaţă de 50.000 mp.

Dezvoltatorul a înregistrat un venit operaţional net de 34 mil. euro în primele nouă luni ale acestui an, în creştere cu 14% faţă de rezultatul din aceeaşi perioadă a anului 2015. Proprietăţile comerciale ale AFI Europe România şi cele aflate în curs de dezvoltare au fost evaluate la peste 800 de milioane de euro la sfârşitul lunii septembrie, în creștere de 10% faţă de anul trecut.

AFI Cotroceni, cel mai important activ al firmei, a avut un venit operaţional net de peste 25 milioane de euro în primele nouă luni din 2016, rezultate mai mari cu 10% faţă de cele înregistrate în aceeași perioadă din 2015. Centrul comercial a fost evaluat la 467 de milioane de euro. În prezent, mallul trece printr-un proces de extindere, care va adăuga suprafeței închiriabile 6.500 de mp adiționali, iar apoi va fi realizat un nou proces de evaluare.

Vânzările retailerilor din AFI Cotroceni au crescut cu 12% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrând peste 170 de milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2016.

De cealaltă parte, venitul operaţional al mallului AFI Ploieşti s-a apreciat cu 4% faţă de cifrele de anul trecut, ajungând la peste 3,3 milioane de euro, iar vânzările retailerilor au crescut cu 16% în primele nou luni ale anului. Centrul comercial și-a păstrat valoarea la 67,5 milioane de euro.

Pe segmentul de birouri, proiectul AFI Park – care flanchează mallul din Cotroceni, se apropie de o rată de ocupare de 100%. Compania a semnat o scrisoare de intenţie pentru vânzarea primelor trei clădiri de birouri construite în jurul mallului.

Scrisoare de intenţie a fost semnată în 10 iunie 2016, potrivit ultimului raport financiar al companiei-mamă Africa Israel Properties. Nu a fost dezvăluit numele potenţialului cumpărător, însă se precizează că preţul de vânzare al primelor trei clădiri de birouri din cadrul AFI Park va fi de 92,7 mil. euro. Dacă tranzacţia se va finaliza, compania va încasa un profit brut de 6,5 mil. euro şi va genera un cash flow de 46,7 mil. euro, potrivit raportului. Tranzacţia se va semna la un randament investiţional (yield) record pentru ultima perioadă de 7,75%.

Scrisoarea de intenţie cuprinde şi opţiunea de vânzarea a clădirilor 4 şi 5 din cadrul complexului AFI Park la acelaşi randament investiţional.