Lexus ocupa primul loc in cadrul studiului anual JD Power privind fiabilitatea autovehiculelor, locurile doi si trei fiind ocupate de Mercury si Cadillac. Lexus isi pastreaza astfel pozitia pe care o detine de 14 in cadrul studiului anual efectuat de catre JD Power si Asociatii.

Desi anul trecut Lexus a impartit prima treapta a podiumului cu Buick, in ultimul studiu realizat, divizia General Motors (GM) a cazut pe locul sase. Studiul ia in calcul o serie de parametrii pentru a stabili un punctaj de fiabilitate, insa factorul determinant este numarul de probleme pe care le au primii proprietari posesori ai unei masini vechi de trei ani (modelele anului 2005).

0-17217-capital0001graficjdp.jpg

Potrivit studiului, in medie, proprietarii semnaleaza cu 75% mai multe probleme la masini in al treilea an de utilizare, comparativ cu primele 90 de zile.

De asemenea, studiul a mai aratat ca inmultirea problemelor la masini are un efect direct asupra nivelului de satisfactie al proprietarilor si implicit, asupra recomandarilor acestora cu privire la vehuculul pe care il detin. Acest aspect are o importanta extrem de mare pentru constructorii din industria auto.

Dupa ce au observat peste 52.000 de participanti la acest studiu, cercetatorii au constatat ca cele mai frecvente probleme raportate au fost cele legate de zgomotul excesiv produs de vant, scartaitul franelor, dezechilibrarea rotilor, probleme legate de instrumentele de afisaj, sau aburirea excesiva a parbrizului.

Pentru al 14-lea an consecutiv, Lexus ocupa primul loc in acest clasament, imbunatatindu-si rezultatele in minus cu 25 de probleme raportate la o suta de masini, comparativ cu anul 2007. Scorul obtinut de Lexus in acest an este de 120 de probleme la o suta de masini.

Urmatoarele patru locuri au fost ocupate de catre Mercury (151 probleme), Cadillac (155), Toyota (159) si Acura, cu 160 de probleme semnalate la o suta de masini. Cele mai multe probleme au fost semnalate in cazul Land Rover (344), in timp ce media industriei auto este de 206 probleme aparute la o sute de masini (model 2005).

Sursa: JD Power and Associates