Premierul Emil Boc a anuntat ca Guvernul a redus cu o treime taxa auto de poluare, urmand ca masinile cumparate inainte de 15 decembrie 2008 sa poata fi inmatriculate in baza vechilor prevederi, de dinaintea triplarii.

De asemenea, persoanele care au plătit taxa triplata, vor primi diferenta de bani pe care au achitat-o, a mai spus Emil Boc, la finalul sedintei de guvern.

UPDATE:

Potrivit premierului, si in aceasta forma a normei, masinile Euro 4 cu un motor mai mic de 2.000 cmc, vor fi scutite de la plata taxei de poluare. Noua forma a taxei va intra in vigoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial (MO).

„Am redus taxa de poluare pentru autovehicule cu o treime. Am reglementat si situatia masinilor care au fost cumparate inainte de 15 decembrie 2008, care nu au fost inmatriculate intre timp si care pot fi inmatriculate pe baza legii din iulie, la cuantumul de atunci al taxei. Dacă si-au inmatriculat masina intre timp vor primi diferenta de taxa pe care au achitat-o”, a explicat premierul Emil Boc.

Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi a anuntat inca de acum o saptamana ca taxa auto pentru masinile second-hand urmeaza sa fie redusa, iar cei care au apucat sa plateasca dupa valorile stabilite de guvernul Tariceanu, ar putea sa-si primeasca banii inapoi.

„Taxa va folosi aceleasi principii, dar coeficientii nu vor mai fi la fel de mari. Asta pe termen scurt. Este vorba de grame de dioxid de carbon si de capacitatea motorului, acelea vor fi cele doua elemente care se vor lua in calculul noii taxe. Acum, in prima faza, eliminam triplarea taxei auto“, a spus la acea vreme Nemirschi.

Mai mult, ministrul mediului spera ca pana in vara acestui an, sa treaca prin Parlament o lege privind taxa anuala de poluare.

De la inceputul anului 2007, taaxa auto a fost modificata de sase ori in timpul guvernului Tariceanu. Aceasta este cea de-a saptea modificate, fiind efectuata in acest caz de Guvernul Boc.