Guvernul nu intenţionează să solicite FMI majorarea fondurilor împrumutate şi nici să modifice indicatorii macroeconomici stabiliţi în primăvară, în condiţiile în care evoluţia economiei în primul semestru va fi analizată după 15-20 iulie, când vor fi primite date oficiale, a declarat premierul Boc.

„În politica economică nu s-a schimbat nimic de ieri până azi, tot ce a fost valabil ieri este valabil şi astăzi. Aşteptăm evaluarea oficială a economiei la şase luni şi vom face o analiză la sânge. Deocamdată nu avem în vedere majorarea cotei unice de impozitare şi a TVA sau modificarea indicatorilor macroeconomici”, a spus Boc, întrebat de presă pe această temă.

Întrebat în continuare de jurnalişti dacă România intenţionează să solicite FMI majorarea valorii împrumutului, premierul a răspuns de asemenea negativ.

„De-abia am primit împrumutul. Întâi să cheltuim banii pe care îi avem”, a spus Boc, amintind că Guvernul doreşte însă să solicite FMI majorarea deficitului pentru investiţii.

 

Mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România, au solicitat Fondului Monetar Internaţional (FMI) suplimentarea sau devansarea, după caz, a ajutorului financiar, potrivit publicaţiei germane „Handelsblatt”.

Ziarul german „Handelsblatt” citează surse apropiate FMI, care susţin că şefii instituţiei sprijină aceste noi acorduri, în contextul impactului crizei financiare în regiune.

Potrivit „Handlesblatt”, Bulgaria, Croaţia şi Macedonia se numără printre statele care au cerut ajutorul Fondului, iar Ucraina, Serbia, România, Belarus şi Letonia doresc să încaseze mai rapid tranşele sau să obţină majorarea împrumuturilor deja aprobate.

Pachetul de finanţare obţinut de România de la cele cinci foruri internaţionale se ridică la 20 de miliarde de euro, dintre care 13 miliarde euro de la FMI, 5 de la CE, un miliard de la BM şi un miliard de euro de la BERD/BEI.

Prima tranşă a împrumutului de la FMI, echivalentul a 5 miliarde euro, a fost trasă luna trecută, următoarele fiind programate în septembrie, respectiv decembrie, dar vor fi eliberate numai în cazul în care  România îşi îndeplineşte anumite obligaţii asumate, printre care reducea cheltuielilor bugetare.

Ilie Şebănescu: Se pregăteşte înlocuirea „gărzii austriece” cu bănci germane

Analistul economic Ilie Şerbănescu susţine că, în ipoteza în care această informaţie s-ar confirma, nu este exclusă o „schimbare de gardă” în sistemul bancar românesc.

„În dezastrul în care suntem nu m-ar mira nimic. FMI a acordat acest pachet financiar României nu ca să ne ajute pe noi, ci ca să salveze băncile străine din România”, a comentat pentru capital.ro Ilie Şerbănescu.

O altă ipoteză lansată de Ilie Şerbănescu este aceea că se pregăteşte terenul pentru băncile germane şi, posibil, pentru cele americane.

„Părerea mea este că toată această mişcare e făcută pentru altcineva şi are ca scop să cureţe sistemul de băncile greceşti şi mai ales cele austriece, care şi-au cam luat nasul la purtare. Cred că se pregăteşte terenul pentru alţii, mai puternici, respectiv băncile americane şi germane. Cred că nemţii urmează să înlocuiască garda austriacă”, a mai spus Ilie Şerbănescu.

SURSA: Mediafax