O subsidiară a grupului american de investiții a făcut săptămâna trecută o ofertă de preluare a 26% din acțiunile CA Immo la un preț de circa 706 mil. euro. Decizia vine la scurt timp după ce Immofinanz, deținătorul pachetului vizat de acțiuni CA Immo, a anunțat că suspendă discuțiile de fuziune cu rivalul său CA Immo și că ia în considerare vânzarea pachetului de acțiuni. În 2016, Immofinanz a plătit 604 mil. euro pentru acțiunile CA Immo. În paralel, Starwood a făcut o ofertă de preluare și a 5% din acțiunile Immofinanz, la un preț de circa 117 mil. euro. Finalizarea achiziției depinde de întrunirea mai multor condiții.

CITIȚI ȘI Răsturnare de situație: S-a renunțat la formarea celui mai mare proprietar de clădiri de birouri din România

Starwood Capital, firmă fondată și condusă de omul de afaceri Barry Sternlicht, este unul dintre cei mai mari proprietari de apartamente și constructori de locuințe din Statele Unite ale Americii. Investițiile grupului se extind, însă, în toate categoriile de active imobiliare. De la înființarea sa, în 1991, firma a atras fonduri de peste 44 mld. dolari, iar acum administrează un portofoliu de proprietăți evaluate la 56 mld. dolari. În ultimii 26 de ani, Starwood Capital a cumpărat active de 94 mld. dolari la nivel global. Grupul investește și în sectoarele energetic și infrastructură, are zece birouri în patru țări și aproximativ 3.700 de angajați.

Cele două companii austriece vizate de Starwood dețin în România un portofoliu de active imobiliare evaluate la peste 1,1 mld. euro. Immofinanz deţine la nivel local proprietăţi în valoare de 840,2 mil. euro, împărţite între zece proiecte de birouri, șase malluri, plus circa 100 de hectare de teren. De cealaltă parte, CA Immo are în proprietate clădirile de birouri River Place Semănătoarea, Bucharest Business Park, Europe House şi Opera Center, toate în Bucureşti, un proiect în zona Orhideelor din Bucureşti care va avea două turnuri de birouri şi un teren în Sibiu, toate evaluate la 259 mil. euro.