Decizia este surprinzătoare în contextul în care, la finalul anului trecut, Immofinanz a reușit să își vândă toate mallurile din Moscova, o precondiție a fuziunii cu CA Immo.

„O posibilă fuziune între cele două companii pe parcursul anului fiscal 2018 nu mai este de așteptat. Independent de posibilitatea fuziunii, se vor evalua și alte opțiuni strategice, printre care o posibilă vânzare profitabilă a investiției în CA Immo“, se precizează într-un comunicat al Immofinanz, care deține 26% din CA Immo, ceea ce îl face cel mai mare acționar.

Artizanul idee de fuziune dintre cele două companii este oligarhul rus Boris Mints. În 2014 el a vândut 12% din O1 Properties către Goldman Sachs International, iar cu banii a cumpărat o serie de fonduri de pensii ruseşti şi a intrat în acţionariatul CA Immo, unul dintre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri din România. El a achiziţionat un pachet de acţiuni CA Immo de la UniCredit Bank Austria pentru 295 mil. euro. Tranzacţia a transformat grupul O1 în acţionar cu 16,35% din CA Immo. Într-o tranzacţie ulterioară, încheiată în 2015, Boris Mints a mai cumpărat 9,65% din acţiunile companiei, în urma unei tranzacţii de circa 180 mil. euro. Astfel, oligarhul rus a devenit principalul acţionar al CA Immo, cu o participaţie de 26%, în urma unor investiţii cumulate de 475,2 mil. euro.

CITIȚI ȘI Oligarhul moldovean care a schimbat liderii pieței românești este pe ”Lista lui Putin” publicată de americani

În 2016, rusul şi-a vândut participaţia rivalilor de la Immofinanz pentru 604 mil. euro, marcând un câştig de 129 mil. euro într-un an şi jumătate. Prin această tranzacţie a fost declanşat procesul de fuziune dintre cei doi giganţi austrieci, care odată încheiat va crea cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România.

Ca parte a procesului de fuziune, Immofinanz și-a vândut anul trecut cele cinci malluri din Moscova și s-a retras complet de pe piața rusă. Proprietățile au fost cumpărate de firma rusească Fort Group pentru 901 mil. euro.

CITIȚI ȘI Anul acesta s-ar putea vinde unul dintre cele mai mari terenuri din Bucureşti

 

Consiliul Concurenţei din România a autorizat încă din 2016 tranzacţia de fuziune dintre companiile cu capital austriac Immofinanz şi CA Immo. Compania rezultată în urma fuziunii dintre cei doi jucători va controla în România un portofoliu de active imobiliare evaluate la peste 1,1 mld. euro. Immofinanz deţine la nivel local proprietăţi în valoare de 840,2 mil. euro, împărţite între zece proiecte de birouri, șase malluri, plus circa 100 de hectare de teren. De cealaltă parte, CA Immo are în proprietate clădirile de birouri River Place Semănătoarea, Bucharest Business Park, Europe House şi Opera Center, toate în Bucureşti, un proiect în zona Orhideelor din Bucureşti care va avea două turnuri de birouri şi un teren în Sibiu, toate evaluate la 259 mil. euro.