Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a publicat, marţi, o listă cu 210 oameni de afaceri şi înalţi oficiali ruşi care ar avea legături cu preşedinţia Rusiei. Lista a fost cerută de către Congresul SUA, care a adoptat în 2017 o lege care prevede sancţiuni împotriva Rusiei pentru ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2016. Administraţia Trump avea termen până luni să finalizeze lista persoanelor care au obţinut bani sau putere ca urmare a legăturilor cu preşedintele rus Vladimr Putin. Acest raport a fost denumit de către presă „Lista lui Putin”, „Lista oligarhilor”, „Raportul Kremlin”.

Omul de afaceri Boris Mints ocupă locul 60 în lista de oligarhi, definită de Departamentul de Stat al SUA drept indivizi cu o avere estimată la peste un miliard de dolari.

Născut în 1958 în localitatea Rîbniţa din Republica Moldova, Boris Mints şi-a sporit averea foarte uşor în ultimii ani. Aceste mişcări l-au urcat anul trecut pe locul 66 în topul celor mai bogaţi ruşi, cu o avere estimată la 1,3 mld. dolari, potrivit revistei americane Forbes. În anii `90, Mints a lucrat pentru Comitetul de Administrare a Proprietăţilor de Stat şi a Administraţiei Prezidenţiale a Rusiei. El este vicepreședinte al Congresului Mondial Evreiesc.  

În ultimii ani, oligarhul rus a fost autorul unei rafale de tranzacții care au condus la iniţierea fuziunii dintre Immofinanz şi CA Immo, doi dintre cei mai mari dezvoltator austrieci, ambii prezenţi în România în top cinci.

În 2014 el a vândut 12% din O1 Properties către Goldman Sachs International, iar cu banii a cumpărat o serie de fonduri de pensii ruseşti şi a intrat în acţionariatul CA Immo, unul dintre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri din România. El a achiziţionat un pachet de acţiuni CA Immo de la UniCredit Bank Austria pentru 295 mil. euro. Tranzacţia a transformat grupul O1 în acţionar cu 16,35% din CA Immo. Într-o tranzacţie ulterioară, încheiată în 2015, Boris Mints a mai cumpărat 9,65% din acţiunile companiei, în urma unei tranzacţii de circa 180 mil. euro. Astfel, oligarhul rus a devenit principalul acţionar al CA Immo, cu o participaţie de 26%, în urma unor investiţii cumulate de 475,2 mil. euro.

 

În 2016, rusul şi-a vândut participaţia rivalilor de la Immofinanz pentru 604 mil. euro, marcând un câştig de 129 mil. euro într-un an şi jumătate. Prin această tranzacţie a fost declanşat procesul de fuziune dintre cei doi giganţi austrieci, care odată încheiat va crea cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România.

Ca parte a procesului de fuziune, Immofinanz și-a vândut anul trecut cele cinci malluri din Moscova și s-a retras complet de pe piața rusă. Proprietățile au fost cumpărate de firma rusească Fort Group pentru 901 mil. euro.

Consiliul Concurenţei din România a autorizat încă din 2016 tranzacţia de fuziune dintre companiile cu capital austriac Immofinanz şi CA Immo. Compania rezultată în urma fuziunii dintre cei doi jucători va controla în România un portofoliu de active imobiliare evaluate la peste 1,1 mld. euro. Immofinanz deţine la nivel local proprietăţi în valoare de 840,2 mil. euro, împărţite între zece proiecte de birouri, șase malluri, plus circa 100 de hectare de teren. De cealaltă parte, CA Immo are în proprietate clădirile de birouri River Place Semănătoarea, Bucharest Business Park, Europe House şi Opera Center, toate în Bucureşti, un proiect în zona Orhideelor din Bucureşti care va avea două turnuri de birouri şi un teren în Sibiu, toate evaluate la 259 mil. euro.