Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer&Contractor, deţinut în proporţie de 49,4% de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, a traversat o primă jumătate de an presărată cu scăderi semnificative.

Profitul net al companiei a scăzut aproape complet până la circa 58.000 lei, comparativ cu 12,6 mil. lei, în semestrul întâi din 2017, potrivit rezultatelor financiare consolidate publicate de companie pe Bursa de Valori Bucureşti. Rezultatul este pus pe seama costurilor de finanţare aferente proiectelor imobiliare pe care compania le dezvoltă în pădurea Băneasa, dar a fost cauzat şi de donaţia unor terenuri în suprafaţă de 6.000 mp către Municipiul Bucureşti.

Terenurile au fost donate în vederea acordării în compensare către Romsilva, pentru a deschide accesul locuitorilor din cartier între Aleea Privighetorilor şi Drumul Pădurea Pusnicu. Oferta a fost acceptată de primărie.

Nici vânzările companiei nu au fost mai strălucite în această primă jumătate a anului. Veniturile din vânzarea de locuinţe au scăzut cu 40% până la 41,9 mil. lei.

În primul semestru din 2018 vânzările au atins un număr de 90 imobile (apartamente şi case ) şi zece locuri de parcare, comparativ cu un număr de 175 imobile (apartamente şi case) şi 22 locuri de parcare, vândute în perioada similară a anului anterior.

Scăderea vânzărilor în unitate este parţial compensată de creşterea vânzărilor în valoare datorită faptului că preţul mediu pe unitate a crescut cu peste 21%, de la circa 378.571 lei/locuinţă la 459.399 lei/unitate în semestrul întâi din 2018.

Din totalul locuinţelor vândute, 35 de apartamente s-au vândut din Ansamblul Salcâmilor şi 53 apartamente din Ansamblul Platanilor, ambele parte a cartierului Greenfield din Băneasa.

Compania Impact a dezvoltat în 26 de ani de activitate 16 ansambluri rezidențiale în București și la nivel național, însumând peste 400.000 de metri pătrați construiți și 4.000 de locuinţe. Cel mai mare proiect este Greenfield Baneasa, demarat în 2007, unde până în prezent au fost construite 2.346 apartamente. În noiembrie anul trecut Impact a lansat ansamblul rezidențial Luxuria Domenii Residence, situat în zona de nord a capitalei, între Bulevardul Expoziției și strada Aviator Popișteanu. Proiectul va fi dezvoltat pe un teren de 22.500 mp, achiziționat cu suma de 12,5 milioane de euro. Lucrările pentru prima fază a ansamblului au fost deja demarate, iar primele patru blocuri vor fi construite până în iulie 2019. Întregul ansamblu va fi finalizat în iunie 2020, iar investiția totală se ridică la aproximativ 68 milioane euro.

Impact Developer&Contractor este principala companie din portofoliul antreprenorului Gheorghe Iaciu. Acesta a ocupat locul 63 în ultima ediţie a Top 300 Capital, cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 85-87 mil. euro. O altă afacere a lui Iaciu este şi centrul comercial Doraly Expo Market din Afumaţi, clădirea Moldova Center din Iaşi (un fost mall transformat în imobil de birouri), precum şi 67% din Doraly Mall Constanţa.