Un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de astăzi, şi respins de Consiliul General, arată că achiziţiile ar fi fost făcute de la Cubic Residence SRL (37 de apartamente cu două camere şi zece cu trei camere), de la Iridex Group Import Export (cinci garsoniere, 18 apartamente cu două camere şi 20 de apartamente cu trei camere), de la Impact Developer & Contractor (70 de apartamente cu trei camere) şi de la Ipsilanti Invest (o garsonieră şi 16 apartamente cu trei camere). Valoarea achiziției se ridica la aproape 20 milioane de euro.

Impact Developer&Contractor este principala companie din portofoliul antreprenorului Gheorghe Iaciu. Acesta a ocupat locul 63 în ultima ediţie a Top 300 Capital, cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 85-87 mil. euro. Apartamentele vizate de primărie sunt în Greenfield Băneasa. Recent, compania a donat primăriei terenuri de 6.000 mp în vederea acordării în compensare către Romsilva, pentru a deschide accesul locuitorilor din cartier între Aleea Privighetorilor şi Drumul Pădurea Pusnicu, după o serie de scandaluri cu privire la drumurile de acces blocate în cartier.

Iridex Group Import Export este principala companie a antreprenorului Corneliu Pascu. Acesta a ocupat locul 147 în ultima ediţie a Top 300 Capital, cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 37-39 mil. euro. El mai gestionează groapa de gunoi din Chiajna.

Ipsilanti Invest îi are printre asociaţi pe Dumitru Popa, un asociat al medicului George Guci din Constanţa, aflat în topul bogaţilor cu o avere estimată la 20-22 mil. euro. Cei doi deţin hotelul Modern din Mamaia.

Cubic Residence este împăţită egal între Emilia şi Ionela Rizescu.  Dezvoltatorul a construit şase ansambluri rezidenţiale cu case şi blocuri în Prelungirea Ghencea, lângă Cartierul Latin.

Roxana Wring, consilier general al Uniunii Salvaţi România, a apreciat că preţul de 1.530 euro/metru pătrat este mult prea mare şi că banii ar putea fi utilizaţi mai bine pentru bucureşteni.

După respingerea proiectului, primarul general, Gabriela Firea, a dat citire numelor consilierilor municipali care au votat împotrivă ori s-au abținut.

 

„Atac nedemn la medicii tineri! Consilierii generali USR și PNL au respins azi proiectul de hotărâre prin care prevede achiziționarea de locuințe pentru medici. Consider ca prin acest vot negativ, consilierii USR și PNL și-au bătut joc de medicii, asistentele medicale și infirmierele care sperau să se poată muta în casă nouă în prag de sărbători! Astăzi s-a demonstrat că interesul politic primează, în detrimentul celor care, în fiecare zi, salvează vieți! Proiectul de hotarare a fost respins cu 32 de voturi ‘pentru’ – PSD, ALDE, PMP, 9 abțineri (6 de la PNL și 3 de la USR), precum și cu 8 voturi împotrivă din partea partidului USR. Nu vom abandona și îl vom urca din nou pe Ordinea de zi în sedința din luna decembrie. Impostura politica trebuie să înceteze“, a scris Firea pe contul său de Facebook.

Încercări repetate

În luna octombrie, primăria a lansat invitaţia de participare celor interesaţi să pună la dispoziţia autorităţii locale oferte de vânzare de locuinţe. Faţă de invitaţiile anterioare, cu această ocazie primăria a precizat şi faptul că valoarea estimată a achiziţiei este de 286,5 mil. lei, adică circa 61 mil. euro. Cu aceşti bani, PMB viza achiziţia a 500 de locuinţe noi de pe piaţa liberă. La bugetul estimat înseamnă un preţ pe apartament de circa 122.000 de euro.

În iulie şi august, când primăria a mai încercat să atragă ofertanţi, primarul general Gabriela Firea anunţase că are la dispoziţie un buget de 15 mil. euro pentru achiziţia a 300 de apartamente, într-o prima etapă, dintr-un total de 500 de unităţi vizate. Atunci, rezulta un preţ pe apartament de 50.000 de euro.

La noul apel, PMB anunţă că doreşte să cumpere 200 de garsoniere, 200 de apartamente cu două camere, 100 de apartamente cu trei camere şi locurile de parcare aferente. Garsonierele vizate de primărie trebuie să aibă minim 37 de mp utili, apartamente cu două camere, minim 52 mp utili, iar cele cu trei camere, 66 mp utili, potrivit caietului de sarcini.

Primăria preciza în anunţ că ofertele nu trebuie să depăşească un preţ/mp construit de apartament de circa 1.400 de euro şi un preţ pe loc de parcare de circa 6.400 de euro.

„Pentru a încuraja cadrele medicale care îşi desfăşoară activitatea în spitalele aflate în administrarea Primăriei, să rămână în ţară, ne propunem să le oferim condiţii cât mai bune, pentru că acest lucru se reflectă în mod direct asupra calităţii serviciilor oferite pacienţilor. În consecinţă, dorim achiziţionarea a aproximativ 600 de locuinţe de serviciu destinate personalului medical care lucreaza în spitalele administrate de Municipalitate”, declara primarul general, Gabriela Firea, la lansarea celei de-a doua invitaţii de participare, după ce nu se prezentase niciun ofertant.