În ultimele trei luni, românii au fost implicaţi în tot mai puţine tranzacţii imobiliare. Datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată o scădere bruscă de 30% a tranzacţiilor consemnate în august 2018, comparativ cu aceeaşi lună din 2017, scăderea a continuat în septembrie cu un procent de 26,4%, iar în octombrie volumul tranzacţiilor s-a mai diminuat cu 14% faţă de anul anterior. Această evoluţie a început să aprindă spiritele în piaţa rezidenţială, iar specialiştii vorbesc despre o posibilă reacţie a populaţiei la planul Băncii Naţionale a României (BNR) de a limita gradul de îndatorare la credite la 40%, ceea ce înseamnă că valoarea ratei lunare nu va putea depăşi 40% din câştigul celui care se împrumută.

„Nimeni nu ştie volumul exact de tranzacţii cu apartamente sau preţul la care se comercializează acestea, dar mereu în economie sunt cicluri de creştere şi scădere. Noi nu ne facem planul plecând de la scenariul cel mai optimist, dar chiar şi în recesiune există cerere pentru locuinţe. Probleme au cei care plătesc prea mult pentru terenuri sau au o viziune pe termen scurt. Noi construim cu banii noştri şi ne permitem să vindem şi într-un ritm mai lent. Uneori e nevoie să ne adaptăm. Putem trece prin perioade în care poate e nevoie să închiriem şi suntem pregătiţi pentru asta. Când ai o perspectivă pe termen lung îţi asumi că vor fi şi momente mai bune sau mai rele“, a declarat Maggie Kitshoff.

CITIŢI ŞI EXCLUSIV Reacţie dură la decizia BNR de a restricţiona creditarea. Un dezvoltator dă credite mai avantajoase decât băncile

Proiect nou

Dezvoltatorul Prime Kapital, firmă înfiinţată în urmă cu doi ani de fondatorii celui mai mare investitor imobiliar din ţară, a lansat astăzi al doilea său ansamblu rezidenţial pe terenul de 1,5 hectare al fostei fabrici Marmura din Bucureştii Noi, cumpărat anul trecut de la compania maghiară TriGranit. Aici este programată construcţia a 458 de apartamente până în 2021.

Primul proiect rezidenţial din România al companiei, denumite Avalon Estate, a fost lansat în urmă cu câteva luni. Avalon se va construi pe un teren de 8,1 hectare, amplasat în spatele reprezentanţei auto Porsche Nord din Pipera şi cumpărat în 2016 de la omul de afaceri George Becali pentru circa 11 mil. euro. Investitorul vrea să construiască aici un cartier cu 733 de apartamente.

 

La rândul său, complexul Marmura (foto) va cuprinde cinci clădiri cu regim de înălţime ce pleacă de la trei etaje şi ajunge la 11 etaje, beneficiază de 509 parcări (aproape toate în subteran), la parterul clădirilor de la Bulevardul Bucureştii Noi vor fi spaţii comerciale (1.700 mp), iar la mezanin este gândită o suprafaţă de 1.000 mp de spaţii de birouri de tip co-working.

„La Marmura, ne aşteptăm să avem un procent mai mare din clienţi orientaţi spre investiţie decât în Avalon, pentru că este mai potrivit pentru închiriere. 70% din locuinţe vor fi garsoniere şi apartamente cu două camere. Printre clienţii ţintă sunt şi tinerii care vor lucra în noua zonă de birouri care se deschide în Expoziţiei“, a explicat Maggie Kitshoff.

Preţul locuinţelor porneşte de la 58.000 de euro, fără TVA, iar vânzările urmează să demareze peste câteva săptămâni. Lucrările de construcţie sunt programate să înceapă în primăvara anului viitor, pentru ca primele locuinţe să fie definitivate în primăvara lui 2020. Bugetul de dezvoltare, până în 2021, destinat celor două proiecte rezidenţiale este estimat la circa 118 mil. euro, conform rapoartelor financiare ale MAS REI.

„În decurs de un an este foarte posibil să mai adăugăm un proiect rezidenţial în portofoliul nostru. Căutăm constant oportunităţi pentru proiecte rezidenţiale noi“, a mai spus Kitshoff. Ea este sora lui Martin Slabbert, care, alături de Victor Semionov, a fost fondatorul NEPI, ajuns astăzi cel mai mare investitor imobiliar din România. Cei doi s-au retras din companie în 2015 pentru a repeta experienţa cu un nou fond denumit Prime Kapital. La scurt timp după formarea acestuia au încheiat un parteneriat exclusiv cu sud-africanii de la MAS Real Estate Inc. (MAS REI) prin care ţintesc acum dezvoltări imobiliare ce depăşesc ca valoare suma de un miliard de euro la nivelul Europei Centrale şi de Est, în principal pe sectorul de retail.