Uniunea Europeană şi-a consolidat poziţia de cel mai mare exportator mondial de produse agroalimentare, cu exporturi de 138 miliarde euro în anul 2018, arată un raport publicat joi de Comisia Europeană.

Conform acestui raport, în anul 2018 schimburile comerciale cu produse agroalimentare ale UE au atins o valoare de 254 miliarde euro, dintre care 138 miliarde euro au fost exporturile şi 116 miliarde euro importurile, astfel că blocul comunitar a înregistrat un excedent comercial de 22 miliarde euro din schimburile comerciale cu produse agroalimentare.

„Politica agricolă comună, din ce în ce mai orientată spre pieţe, a avut o contribuţie decisivă la succesul înregistrat de Uniunea Europeană în schimburile de produse agricole. Reputaţia UE de a avea produse sigure, nutritive şi de calitate este o formulă câştigătoare pe piaţa mondială”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.

Produsele agricole au o pondere de 7% din valoarea totală a bunurilor exportate de UE în 2018, ceea ce le plasează pe locul patru după maşini, alte produse manufacturate şi produse chimice. Împreună, agricultura şi industriile şi serviciile care au legătura cu alimentaţia, asigură aproximativ 44 de milioane de locuri de muncă în Uniunea Europeană.

Primele cinci destinaţii produsele agroalimentare din UE continuă să fie: SUA, China, Elveţia, Japonia şi Rusia. Împreună, aceste state sunt responsabile pentru 40% din exporturile comunitare de produse agroalimentare. Vinurile continuă să domine coşul produselor exportate, urmate de băuturi spirtoase şi lichioruri, hrană şi diferite preparate alimentare pentru bebeluşi, ciocolată, paste şi patiserie.

În anul 2018, Uniunea European a devenit şi al doilea mare importator mondial de produse agroalimentare, cu o valoare de 116 miliarde euro. UE îşi asigură din import trei tipuri principale de produse: produse care nu sunt, sau sunt produse înt-o mică măsură în UE, precum fructe tropicale, cafea şi fructe proaspete sau uscate (reprezentând 23,4% din importuri în 2018), produse care sunt destinate pentru hrana animalelor (şroturi de oleaginoase şi soia boabe, reprezentând 10,8% din importuri) şi produse utilizate ca ingrediente (cum este uleiul de palmier).